Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Tien maanden celstraf en tbs geëist voor stalking van ex-vrouw

Justitie eist tien maanden celstraf en tbs met dwangverpleging tegen Godefridus B. (48) uit Oostvoorne voor het stalken van zijn ex vrouw.

De Oostvoornaar bestookte het slachtoffer met telefoontjes, apps, kaarten en brieven. Ook verscheen hij een paar maal tegen de wil van zijn ex in haar tuin. ,,Ernstige feiten", sprak de aanklaagster. ,,Verdachte bleef maar doorgaan. Niets hielp."

Gisteren bleek bij de rechtbank in Dordrecht dat de man het zijn vrouw sinds 2013 al moeilijk maakte, toen de vrouw van hem scheidde. Zijn cocaïnegebruik bleek daarin een grote rol te hebben gespeeld. De verdachte kon de scheiding moeilijk verkroppen. Hij werd er al twee keer eerder voor veroordeeld.

Opnieuw

Nadat het even rustig was, begon het stalken vorig jaar opnieuw. De man werd weer opgepakt en vastgezet. Toch verkreeg het slachtoffer geen rust. Vanuit de gevangenis stuurde hij brieven en kaarten naar haar en liet door een kennis bloemen bij de vrouw bezorgen. Toen de man vrijkwam, zag zijn ex hem een aantal keren in haar tuin verschijnen, waarbij hij op haar ramen begon te bonzen. Volgens het slachtoffer, met wie de verdachte een zoon van 17 heeft, raakte ze geestelijk helemaal in de knel. 'Ik word psychisch mishandeld', verklaarde ze bij de politie. Weer belandde de verdachte in de cel.

De Oostvoornaar erkende gisteren dat hij haar wel eens had gestalkt, maar dan alleen om zijn zoon te zien. Zijn ex zou daar zelfs een tijdlang in hebben toegestemd. ,, Maar ja", sprak de verdachte. ,,Toen kreeg ze weer die kronkel in haar hersens." Na doorvragen van de rechter gaf de man ten slotte toe dat hij eigenlijk zijn gezin herenigd wilde zien. Het stalken zou in zijn genen zitten. ,,Sorry, ik ben een narcist.''

Psychiater

Een psychiater en psycholoog verklaarden dat de man daarnaast aan een antisociale persoonlijkheid lijdt. Omdat er weinig met hem te beginnen valt, adviseerden beide deskundigen tbs. De aanklaagster ging erin mee. De advocaat van de verdachte vroeg om alleen dagbehandeling, zodat hij buiten een kliniek blijft. Volgens de raadsman gedroeg zijn cliënt zich wel vervelend, maar was de veiligheid van het slachtoffer nooit in het geding geweest. ,,Te licht om tbs op te leggen". De verdachte zou alleen moeten leren dat zijn gezin niet meer bestaat.

Uitspraak 12 december.