Tientallen extra claims op komst na schadevergoedingen in windmolenzaak
Nu Rotterdam zeven inwoners van Geervliet een hogere vergoeding moet geven voor de windmolens die in hun buurt zijn neergezet, zullen ook tientallen andere inwoners van Geervliet en bewoners van Heenvliet een schadeclaim indienen. Dat verwacht advocaat Renata Königel. Zij kreeg voor elkaar dat haar cliënten meer geld krijgen dan Rotterdam wilde geven.
Delen per e-mail
De Raad van State oordeelde woensdag dat de gemeente Rotterdam ten onrechte de komst van de acht windmolens als 'maatschappelijk risico' beschouwde. Het is een aantasting van het woongenot van omwonenden en daarom wees de hoogste bestuursrechter vergoedingen toe die varieerden van 2700 tot 4300 euro, en in één geval 15.250 euro.
De bewoners stelden van meet af aan dat hun huizen minder waard zijn geworden door de plaatsing van de turbines op enkele honderden meters afstand.
Nu de Raad van State daarin is meegegaan en vindt dat Rotterdam hogere vergoedingen moet betalen dan het van plan was, verwacht de advocaat van Den Hollander Advocaten in Middelharnis dat tientallen andere inwoners een verzoek om planschade zullen indienen.
Proefzaken
,,Destijds hebben we ervoor gekozen zeven zaken aan te spannen om te kijken wat eruit rolt. Het waren als het ware proefzaken'', vertelt Königel.
Mensen die binnen een straal van 600 meter van de windmolens wonen, hebben een schade die boven de drempel van het normale maatschappelijke risico uitkomt.
Bij de gemeente Rotterdam liggen volgens haar sinds enkele jaren al veel aanvragen voor planschade. ,,Daarmee is nog niets gedaan, in afwachting van de uitspraak die de Raad van State nu gedaan heeft.''
Daar komen de claims van inwoners die nog geen vergoeding vroegen bij. ,,Mensen die binnen een straal van 600 meter van de windmolens wonen, hebben een schade die boven de drempel van het normale maatschappelijke risico uitkomt'', aldus Königel. Deze mensen hebben volgens haar 'een grote kans dat ze ook een vergoeding ontvangen'.
De advocaat zegt dat het tot 2 december mogelijk is planschade aan te vragen. Daarna verloopt de vijfjaarstermijn; dan is het langer dan vijf jaar geleden dat de turbines zijn neergezet.
Planschade
Mensen kunnen het aanvraagformulier voor planschade downloaden op de website van de gemeente Rotterdam en bij die gemeente indienen. Wel moeten ze 300 euro betalen om de aanvraag in behandeling te laten nemen.
Dat zeven personen het voortouw namen, is nu voor de anderen een groot voordeel. ,,Zij zijn de helden die het aandurfden en wonnen'', zegt Königel.
De gemeente Rotterdam kan niet tegen de uitspraak van de Raad van State in beroep gaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
GGD waarschuwt voor telefoontjes nepmedewerkers: 'Wij vaccineren géén ouderen aan huis’
De GGD Rotterdam-Rijnmond slaat alarm omdat ouderen in de regio telefoontjes krijgen van mensen die zich voordoen als werknemers van de GGD. ,,Dit klopt niet!’’, waarschuwt de gezondheidsdienst. -
Koken & eten
André van Duin steelt de show in Heel Holland Bakt: ‘Dit is meer een dood schildpadje’
Drie mannekes, drie vrouwkes. Dat zijn de zes overgebleven kandidaten zoals presentator André van Duin ze noemde tijdens de vijfde aflevering van Heel Holland Bakt. Gisteren keken er bijna 3,4 miljoen mensen naar de bakwedstrijd. -
Nick (57) over zijn energierekening: ‘Ik heb er inmiddels een sport van gemaakt’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Nick de Graaf (57) uit Alphen aan den Rijn. -
Jouw regionieuws
Gemist? Klanten laten afhaal- en bezorghoreca links liggen en plan voor hoogbouw splijt kustdorp
Ben je er niet aan toegekomen om al het nieuws uit Rotterdam en omstreken vandaag te volgen? Dit is het nieuws van zondag 24 januari. -
Hogere vergoeding voor bewoners Geervliet en Heenvliet vanwege windmolenoverlast
Bewoners in Geervliet en Heenvliet die last hebben van de acht windmolens op enkele honderden meters achter hun huizen krijgen een hogere vergoeding dan de gemeente Rotterdam wilde geven. De Raad van State heeft dat gisteren bepaald.
-
Oostvoorne onbereikbaar via de A15 (omdat brug er 18 uren uit gaat)
Verkeer kan van vrijdagavond 21.00 uur tot zaterdag 15.00 uur niet via de A15 naar Oostvoorne en de Maasvlakte rijden, omdat de Suurhoffbrug aan die kant eruit gaat. -
Waarom het tijdens een wandeling wél lukt een goed gesprek te voeren
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is. Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: wandelen. -
Hoe nu verder met de windmolens tussen Geervliet en Spijkenisse? Vijftig bewoners praten mee
Ruim vijftig bewoners hebben plaatsgenomen in een platform dat meepraat over de komst van drie of vier windmolens in het gebied van de Brielse Maasdijk en Hartel-Oost achter Spijkenisse en Geervliet.