Tweede plofkraak in korte tijd in Spijkenisse: geen geld buitgemaakt

UPDATE/videoEn wéér werden bewoners opgeschrikt door een plofkraak in Spijkenisse. Precies twee weken na de actie aan de Lenteakker was het vanochtend rond 04.00 uur raak bij een geldautomaat bij Primera in winkelcentrum ‘t Plateau. Veertien woningen boven de getroffen winkel werden ontruimd en de politie zette een deel van het winkelcentrum af. Er is geen geld buitgemaakt.

Het is de derde plofkraak op rij in de regio. Vorige week donderdagochtend – zelfde tijd – was Vlaardingen aan de beurt. Nu op deze donderdag beëindigden twee harde knallen de nachtrust van veel bewoners boven het winkelcentrum in Spijkenisse. 

Volledig scherm
Precies twee weken na de actie aan de Lenteakker was het vanochtend rond 4 uur raak in winkelcentrum ‘t Plateau. © Mediatv

,,Na de knallen hoorden we een scooter die wegreed. Ik keek nog uit het raam, maar kon niks zien door de enorme rookontwikkeling’’, vertelt Eric de Roon. Samen met zijn vrouw Mayke wacht hij buiten op straat op meer duidelijkheid. ,,Ik heb alleen deze nog snel kunnen pakken’’, zegt zij lachend terwijl ze naar haar gifgroene slippers in de vorm van een vis wijst.

De bewoners van de ontruimde woningen werden enige tijd opgevangen in het wijkcentrum in de buurt. ,,Ik lag weer lekker in bed toen een agent kwam vertellen dat we ons huis uit moesten”, zegt Esther Loch. 

Nacht van zijn leven

Bewoners zijn geschrokken, maar niet verrast. ,,Er gebeurt hier genoeg. Dit zat er een keer aan te komen’’, zegt Danny Hopman die ook wakker werd van de doffe, harde dreun. De enige die een leuke nacht heeft gehad is het 3-jarige zoontje van Esther Loch. ,,Al die sirenes, lichten, brandweerauto’s, hij heeft de nacht van zijn leven.’’

Inmiddels zijn alle bewoners teruggekeerd naar hun huizen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) heeft onder andere met een drone gezocht naar explosieven en geconstateerd dat er geen ontploffingsgevaar meer is. Volgens de dienst Bouw- en woningtoezicht is er geen schade aan de constructie van het pand. Ook de brandweer doet de nodige checks, bijvoorbeeld op gaslekkages, zo meldt de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. 

Met een helikopter heeft de politie gezocht naar de verdachten. Dat heeft niets opgeleverd. In het winkelcentrum is wel een muts gevonden. Die is mogelijk van één van hen. 

Bekijk hier nog meer beelden van donderdagochtend, vlak na de plofkraak.