Volledig scherm
De St. Catharijnekerk staat in de steigers. © john de pater

Urenlang onrust over instortingsgevaar kerk in Brielle

Onder veel Briellenaren is gisteren urenlang onrust geweest over het instortingsgevaar dat de St. Catharijnekerk in hun stad zou bedreigen. Uiteindelijk bleek dat er niks loos was. ,,Die scheuren in de muur zitten er al lang.''

Al vroeg kwamen gemeenteambtenaren gisterochtend poolshoogte nemen in de kerk. Ze waren door bloggger Wim Landmeter uit Hellevoetsluis gewaarschuwd dat stenen aan de onderkant van het monumentale gebouw aan het verpulveren waren.

Korte tijd later hingen allerlei media aan de lijn of kwamen langs. En op sociale media verschenen berichten dat aan de kerk uit de 15de eeuw al een noodreparatie was uitgevoerd, dat in allerijl steigers waren neergezet en dat een bouwspecialist in de loop van de dag de stenen zou inspecteren.

Harde klap

Het nieuws ging als een lopend vuurtje door Brielle en werd door velen voor waar aangenomen. Volgens Landmeter had een omwonende gemeld dat hij in het weekeinde een harde klap had gehoord. Hij zag toen, naar zijn zeggen, stof uit de muren van de kerk komen. De blogger zelf waarschuwde dat als er inderdaad instortingsgevaar zou zijn, ook andere kerken en monumentale gebouwen van dezelfde stenen zouden moeten worden gecontroleerd.

Penningmeester Henk Verveen van de Catharijnekerk bezwoer gisteren de ambtenaren, de media en andere mensen die met vragen kwamen dat er niets aan de hand was. Hij liet buiten zien dat er inderdaad grote scheuren in de muren zitten. ,,Maar die zitten er al lang en dat heb je altijd met zulke oude gebouwen. Dat er sprake is van instortingsgevaar is onzin.''

In het weekend is er wel een harde klap te horen geweest, bevestigt Verveen, 'maar dat was een dixie die werklieden tegen onze waarschuwing in buiten de omheining van hun terrein hadden neergezet. Die is door jongeren omgegooid'.

Volledig scherm
© john de pater

Glas-in-loodramen

De stelling is tegen de kerk gezet voor werkzaamheden aan de glas-in-loodramen, zo legt de penningmeester uit. De stenen vensters waarin die zitten, moeten worden vervangen. De speciale stenen moeten van het Britse eiland Portland komen. Voor deze restauratiewerkzaamheden is driftig gespaard. Er is zo'n 350.000 euro mee gemoeid, zegt Verveen.

Hij overtuigt blogger Landmeter er niet mee. ,,Ik wacht het rapport af. Ik weet dat er monsters van de stenen zijn genomen. Volgens mij is er wél iets aan de hand.''