Volledig scherm
In de muur en de opgeblazen geldautomaat werden verbrande bankbiljetten gevonden. © Arie Kievit

Verbrande bankbiljetten gevonden na de plofkraak in Spijkenisse

Bouwvakkers zijn op grotendeels verbrande bankbiljetten gestuit tijdens het stutten van een muur van een flat aan de Lenteakker in Spijkenisse. Daarin werd in de nacht van woensdag op donderdag een geldautomaat opgeblazen.

De mannen kwamen bij het demonteren van de geldautomaat de verbrande biljetten vrijwel direct tegen, wat de kans groot maakt dat de twee plofkrakers geld hebben buitgemaakt. Getuigen meldden al dat ze de twee mannen van alles op de grond zagen oprapen en daarna met bivakmutsen op zagen wegrijden op een scooter. De politie wil niet zeggen of het is gelukt geld te stelen.

Op camerabeelden die de politie in handen heeft, is volgens een ingewijde te zien dat de eerste knal al iets voor vier uur was. Twee mannen in donkere kleding, met een lampje op hun voorhoofd, stonden volgens hem verstopt achter een muurtje te kijken. ,,De klap was zo hard, dat een plafondplaat bijna 100 meter verderop onder de metrobaan terechtkwam’’, vertelt de man. 

Scooter

Na enige tijd klonk er volgens hem een tweede knal en kwamen de plofkrakers tevoorschijn. Ze raapten op hun gemak de grond leeg, stopten hun buit in tassen en reden op een scooter weg. De twee zijn nog altijd voortvluchtig. Hun scooter is donderdagmorgen in een park teruggevonden.

Een politiewoordvoerder zegt dat het onderzoek naar de verdachten nog in volle gang is. ,,We hebben al veel mensen gesproken, maar blijven geïnteresseerd in getuigen. En in extra camerabeelden als mensen daarover beschikken’’, zegt hij.