Volledig scherm
File voor de Botlekbrug. © Archieffoto Jan de Groen

Verplicht over Botlekbrug: Hoogvliet schrikbeeld voor Spijkenissers

Hoogvlieters die sinds de verbreding van de A15 niet meer via de Botlektunnel aan de andere kant van de Oude Maas kunnen komen, zijn een schrikbeeld voor Spijkenissers. Zij willen niet ook verplicht over de storingsgevoelige Botlekbrug rijden om Voorne-Putten af en op te komen. Dat blijkt uit een onderzoekje dat de partij Nissewaard Lokaal heeft gehouden.

84 procent van de Spijkenissers zegt door de tunnel én over de brug te willen blijven rijden. Ruim 4200 mensen hebben via Facebook gereageerd.

Verkeer uit Spijkenisse en omliggende plaatsen het eiland op en af laten rijden via alleen de Botlekbrug wordt een crime, denkt Amanda van den Berg, één van de ruim 400 mensen die een reactie achterlieten. ,,Eén afslag kan de hoeveelheid verkeer in de spits niet aan.'' Bovendien is de brug te vaak open of in storing. Dat beaamt Timothy Spierings volledig. ,,De Botlekbrug staat twintig keer op een dag open.'' Peter van der Berg wijst erop dat de brug al 145 keer een storing had, 'een record in Nederland'.

Dick Molema vindt wel dat het 'een redelijk gevecht' is om vanuit de richting Rotterdam een aantal banen naar rechts op te schuiven naar de uitvoeg na de tunnel richting Spijkenisse. Daar krijgt hij veel bijval voor.

Doorgetrokken

Veel automobilisten halen op de middelste baan in de tunnel de file in en proberen zich er op het laatste moment op de rechterbaan tussen te wurmen. Dat leidt tot veel gevaarlijke situaties en (bijna) ongelukken. Om dat tegen te gaan, wil Nissewaard Lokaal dat de rechterbaan in de tunnel een doorgetrokken streep krijgt zodat mensen niet meer vanaf de middelste baan er op het laatst tussen kunnen schieten.

De partij houdt de poll omdat ze in een gesprek met Rijkswaterstaat duidelijk wil maken dat er geen draagvlak is voor het 'afsluiten' van de tunnel. Ook wordt weldra de suggestie van de doorgetrokken streep besproken.