Volledig scherm
Luchtfoto van Brielle. © John de Pater

Vestingstad moet er piekfijn uitzien in jubileumjaar, maar gaat niet op de schop

De gemeente Brielle wil dat de vestingstad er mooi bijligt in het jubileumjaar 2022. De Geuzenstad gaat echter niet volledig op de schop.

,,We gaan niet veel nieuwe dingen verzinnen'', kondigt Froukje Nauta van Buro Lubbers aan. ,,We gaan de sterke punten van Brielle verder uitwerken.'' Het bureau is door de gemeente ingehuurd om de stad onder de loep te nemen en plannen te maken. Prioriteit hebben de aanpak van de Veerhaven, Noord- en Zuidspui en Turfkade, de vestingwerken, de entreegebieden en bijzondere plekken als het Asylplein, Wellerondom en Sint Catharijnehof.

Het zwakke punt begint volgens Nauta al bij de aankomst in Brielle bij de Havlickuv Brod-rotonde. ,,Waar is de vesting?'' vroeg ze zich af. Voor bezoekers is het niet duidelijk dat ze een historische stad naderen, zoals wel bij de vestingstad Heusden. Buro Lubbers wil meer samenhang tussen de verschillende stukken van Brielle. Het mooie van de vesting moet worden gekopieerd naar minder mooie plekken in de binnenstad. Zo liggen aan het Maarland boten en mensen kunnen langs het water wandelen. Het water zou op andere stukken meer 'beleefbaar' worden. 

Bomen

En waar elders in de stad auto's prominent aanwezig zijn, camoufleren aan het Maarland de bomen het blik op de straat. Ook moet eenduidige aanpak komen van bewegwijzering, verlichting en reclame-uitingen. Unieke locaties als het Asylplein kunnen worden versterkt. Nauta wil dat bezoekers tegen elkaar gaan zeggen: 'Ik ben in Brielle geweest. Ik weet wat je bedoelt'.

Het bureau borduurt voort op visie die de gemeente heeft gemaakt voor de binnenstad en haven. Eerder viel al de veelbesproken doorsteek door de wallen af. Het college wil de vaart erin houden. Vlak voor het zomerreces krijgt de raad de plannen voorgelegd. Daarna volgt het definitief ontwerp. In 2021 kan worden begonnen met de werkzaamheden.