Volledig scherm
De jaarlijkse lampionoptocht in Rockanje staat komend jaar geheel in het teken van het 800-jarig jubileum van het dorp. © Pixabay

Viering van 800-jarig bestaan dorp Rockanje gaat door

De viering van het 800-jarig bestaan van Rockanje gaat volgend jaar door. Stichting Probaro heeft de financiën in hoofdlijnen voor elkaar.

Het was spannend of het zou lukken. Maar dankzij een garantstelling door de gemeente voor een bedrag van 15.000 euro, kan het licht op groen worden gezet, zegt een woordvoerder. Wel moeten nog meer sponsors worden geworven.

Het hele jaar zal worden benadrukt dat het stranddorp 800 jaar bestaat. Dat gebeurt al tijdens de nieuwjaarsduik op 1 januari en komt daarna bij activiteiten geregeld terug.

Met de Open Monumentendagen in september volgend jaar wordt een feestweekend gehouden. Dan wordt het gebied rond het Dorpsplein teruggebracht in de uitstraling van het jaar 1215. Er worden in dat weekend onder meer een streekmarkt, solexentour, expositie van opgravingen, barbecues en lunches op touw gezet.

In museum De Duinhuisjes in de duinen van Rockanje wordt een expositie ingericht over de afgelopen 800 jaar. Ook de klederdracht uit de dertiende eeuw komt daarin aan bod.

Biertje

Er wordt bovendien ter gelegenheid van het jubileum een speciaal Rockanjes biertje gebrouwen. En er zijn plannen om een bijzonder eigen koekje of chocolade te bedenken dat aansluit bij het 800-jarig bestaan. Bob Benschop van het streekarchief zal lezingen over de historie van Rockanje verzorgen. Het programma kan in de loop van het jaar verder worden aangevuld.

De organisatie laat een speciaal logo ontwerpen dat bij de activiteiten te zien zal zijn.