Atelma van Strien toont twee van haar werken.
Volledig scherm
Atelma van Strien toont twee van haar werken. © john de pater

Vijf kunstenaars exposeren met papierkunst in Brielse Sjoel

Het begon zo'n dertig jaar geleden als goedkope hobby. Nu exposeert Atelma van Strien (56) haar papier-knipwerken in de Sjoel in Brielle.

Achter de chanoekia, de negenarmige Joodse kandelaar in de voormalige synagoge aande Turfkade, hangt een werk met twee handen. Ze houden takjes mirte, palm en wilg en een etrog (soort citroen) vast. Symbolen van het Loofhuttenfeest. De tak gebruiken Joden dan om te zegenen. De Rockanjese Atelma van Strien maakte het feest ooit bij een Joodse vriendin mee. ,,Ik moest wat met die emotie'', verklaart ze. Het werk hangt normaal bij haar thuis, maar nu in de Sjoel. Maandagmiddag 2 en 16 maart is het daar nog met 24 andere papierknipwerken in aanwezigheid van de exposante zelf te bewonderen.

Verhaal erachter

Het verhaal achter haar werk vindt ze net zo leuk om over te vertellen als hoe het technisch in elkaar zit. ,,Knippen is niet het meeste werk, maar het bedenken wat en hoe'', legt ze uit. Soms kost dat wel een paar weken.

Quote

Knippen is niet het meeste werk, maar het bedenken wat en hoe

Altema van Strien

In de Sjoel is werk van vijf kunstenaars te zien. Behalve Atelma zijn dat Henk Kapitein, Jeanette van Leenen, Mia Suverein en Jannie van Kralingen. Het meeste werk dat hier hangt, is zwart geknipt papier met een witte ondergrond. Het object kan uit één groot stuk worden geknipt of bestaat uit verschillende stukken. Atelma is zelf nogal gecharmeerd van een uil, van gekleurd papier, van Van Kralingen. ,,Waar vind je zulk mooi papier?''

Ludiek knipwerk

Van de vijf exposanten is alleen Kapitein professioneel. Hij is afgestudeerd aan de kunstacademie. Atelma loopt naar een van zijn werken. Zwart geknipt papier met een kleurrijke ondergrond. ,,Mensen zien er verschillende dingen in'', weet Atelma. De een boomblaadjes en de ander weer schelpen. Andere werken van hem zijn een bos, vrouwenlijf en vrouw uit Urk, refererend aan Kapiteins woonplaats. Ook hangt in de Sjoel zijn ludieke knipwerk met spreekwoorden waaron katten voorkomen. Voor de kat zijn viool, kat in de zak kopen...

Elite

Atelma begon eind jaren 80, wanneer precies weet ze niet meer, met knippen. ,,Ik zocht een goedkope hobby'', vertelt ze. In de krant las ze dat je je kon opgeven voor een cursus papierknipkunst. ,,Er stond dat papier niets kost.'' In de middeleeuwen was deze kunstvorm voorbehouden aan de elite omdat papier toen heel duur was.

Voor wie ook eens de schaar wil pakken, geeft Atelma in de Sjoel, gelijktijdig met de expositie, workshops papierknippen. Ervaring is niet nodig, verzekert ze.