Volledig scherm
Bestuurder Paul van der Velden is erg trots dat het ziekenhuis nu helemaal op eigen benen staat. © john de pater

Vlag uit in Spijkenisse: ziekenhuis eindelijk financieel onafhankelijk

Het is gelukt. Het Spijkenisse Medisch Centrum (SMC) staat nu ook financieel op eigen benen. Het ziekenhuis sloot vandaag een overeenkomst met de Rabobank voor een langdurige financiering.

Het SMC, de opvolger van het failliet gegane Ruwaard van Putten, werd de afgelopen jaren gefinancierd door het Maasstad Ziekenhuis en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Hierdoor kon het de functie van regioziekenhuis behouden.

Het SMC biedt alleen medisch specialistische basiszorg. Als het nodig is, kan er snelle complexere of extra zorg worden ingezet vanuit het Maasstad Ziekenhuis en Het Van Weel-Bethesda.

De financiering door de Rabobank is een belangrijk moment voor SMC. ,,Het betekent dat de bank vertrouwen heeft in wat we doen en dat het harde werken van alle medewerkers wordt beloond”, legt bestuurder Peter Langenbach uit.

Ook de Rabobank heeft vertrouwen in het nieuwe zorgconcept van SMC. Volgens directievoorzitter Caspert van der Wel is er door de inzet van alle partijen én het personeel van SMC een financieel gezonde zorgvoorziening ontstaan. ,,Wij zijn dan ook zeer verheugd om de zelfstandige financiering van Spijkenisse Medisch Centrum mogelijk te maken en hopen dat dit nieuwe zorgconcept als voorbeeld kan dienen voor initiatieven elders in Nederland.”

Zorgpension

Onder het dak van het Spijkenisse MC wordt samengewerkt met onder meer de huisartsenpost en Buurtzorg. Zo is er sinds begin dit jaar een Buurtzorgpension in het ziekenhuis, waar patiënten terecht kunnen die tijdelijk extra zorg nodig hebben, maar die niet in het ziekenhuis opgenomen hoeven te worden.

Ook wordt er ruimte in het ziekenhuis verhuurd aan een huidtherapeut, diëtisten en een thuiszorginstantie.