Volledig scherm
Op meerdere plekken in het land staan zogenoemde ‘asowoningen’, zoals hier in Eindhoven. © Jean Pierre Reijnen

Volkspartij: 'Bouw Skaeve Huse op Halfweg voor mensen die zich niet kunnen gedragen'

In navolging van Rotterdam moeten in Spijkenisse Skaeve Huse komen voor mensen die zich niet in een woonwijk kunnen gedragen. Met dat voorstel komt Peter van der Velden van de Volkspartij naar de gemeenteraad.

Aanleiding om te pleiten voor 'asowoningen' op een afgelegen stuk grond, 'bijvoorbeeld in het groen achter bedrijventerrein Halfweg', is een situatie in de M.A. de Ruijterstraat in Spijkenisse. Daar wordt een echtpaar van 70 en 74 jaar horendol van een psychiatrisch patiënt. Hij denkt 's nachts dat er onder hem wordt geboord en begint dan te schreeuwen, tegen verwarmingsbuizen te slaan en met stenen te gooien. Het echtpaar dat boven hem woont, doet al maanden geen oog dicht. Huisbaas Woonbron en de gemeente Nissewaard boden het tweetal aan een tijdje in een hotel te overnachten om tot rust te komen.

,,Dat is de wereld op zijn kop zetten'', vindt Peter van der Velden. ,,Mensen die zich gedragen moeten hun huis uit en de herriemaker mag er blijven zitten.'' Hij wil daarom speciale woningen voor overlastgevers. Hulpinstantie Antes zegt net als Woonbron en de gemeente druk bezig te zijn met een oplossing.

Hulpverlening

Wethouder Jan Willem Mijnans (ONS) ziet in Skaeve Huse niet de oplossing. ,,Volgens mij moet je dit probleem aan de voorkant oplossen. De hulpverlening moet hiermee aan de slag.'' Mijnans zet wel vraagtekens bij de keus van het rijk verwarde mensen tussen gezonde mensen te laten wonen.