Volledig scherm
Foto ter illustratie. © REUTERS

Volkspartij wil toch excuses voor gebruik van verboden vingerscan

Fractievoorzitter Peter van der Velden van de Volkspartij Nissewaard heeft het college andermaal gevraagd excuses te maken aan de uitkeringsgerechtigden voor het gebruik van de verboden vingerscan. Daarmee moesten ze in- en uitklokken in het leerwerkbedrijf Voorne-Putten Werkt, waar ze moesten werken voor hun uitkering.

De Volkspartij is nog steeds niet tevreden over de schriftelijke beantwoording van de 35 vragen die gesteld zijn. Wethouder Wouter Struijk (PvdA) vindt dat er wel goed antwoord gegeven is.

De FNV hekelde onlangs het gebruik van de vingerscan en kreeg gelijk van staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken, VVD) die het middel onwettig noemde. De Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond, zegt dat Nissewaard iets heeft gedaan wat niet mocht, maar de gemeente krijgt geen boete, omdat het direct na de ontdekking is stopgezet.

De FNV heeft de Autoriteit Persoonsgegevens om strafvervolging gevraagd. De partijen in de raad, op de Volkspartij na, vinden de discussie een herhaling van zetten en willen wachten op de uitkomst van de zaak bij de privacywaakhond.