Volledig scherm
Het strand in Rockanje. © john de pater

Voor het eerst in twintig jaar geen Blauwe Vlag voor badstrand Rockanje

UpdateVoor het eerst in twintig jaar voldoet het badstrand van Rockanje niet aan de strenge eisen voor de prestigieuze Blauwe Vlag. De kwaliteit van het zwemwater is minder goed dan normaal. 

Jaarlijks wordt het stand op 32 verschillende criteria gekeurd. Zo wordt er gekeken of er voldoende prullenbakken zijn of het strand schoon is en of er reddingsmateriaal aanwezig is. Rockanje werd op alle criteria positief beoordeeld behalve op de kwaliteit van het zwemwater. Deze kreeg de waardering ‘goed’. Maar om een Blauwe Vlag te krijgen, had het water ‘uitstekend’ moeten zijn. 

Jammer

Wethouder Henk de Graad van de gemeente Westvoorne noemt het bijzonder jammer dat het strand niet wordt voorgedragen voor de Blauwe Vlag van 2020. ,,Het zou voor ons de 21e keer zijn dat we de vlag konden hijsen. Het is een hard gelag dat we hem ondanks onze inspanningen dit jaar niet krijgen.” Het ontbreken van de vlag betekent niet dat het zwemwater niet veilig is om in te zwemmen. Het water voldoet alleen niet aan de strenge eisen om de waardering ‘uitstekend’ te krijgen. 

Vorig jaar werd alarm geslagen omdat in het water bij het Badstrand zijn te veel e-coli-bacteriën waren aangetroffen. Ook werd blauwalg gevonden. Voor de beoordeling van het zwemwater voor de Blauwe Vlag worden de metingen over vier jaar gemiddeld. Het is onduidelijk waar de vervuiling vandaan komt. ,,Het is koffiedik kijken”, zegt De Graad. ,,Onderzoek moet dat uitwijzen.”  

De Graad zelf durft nog te zwemmen in Rockanje, zegt hij. ,,En ik durf ook nog best een hap zeewater te nemen. Het is echt niet zo dat je ziek wordt als je de zee in gaat.”