Volledig scherm
© ANP

Voorne-Putten krijgt 'slimme' verkeerslichten

Op en rond Voorne-Putten komen 'slimme' verkeerslichten die ervoor zorgen dat het verkeer zo goed mogelijk doorrijdt. Rijkswaterstaat komt hiermee het mopperende Nissewaard tegemoet.

Deze gemeente eist dat Rijkswaterstaat de inwoners gaat betalen voor al die keren dat ze in de file staan door storingen aan de nieuwe Botlekbrug en Spijkenisserbrug. Daar voelt de rijksdienst niets voor, maar wel is ze bereid 25.000 euro namens Nissewaard mee te betalen aan het project Talking Traffic.

Dit houdt onder meer in dat de smartphones van de automobilisten en vrachtwagenchauffeurs in verbinding staan met de verkeerslichten en de Verkeerscentrale. De verkeerslichten kunnen zo de drukte op de weg beoordelen en zelf bepalen wanneer ze het beste op groen, oranje of rood kunnen springen. Volgens verkeerswethouder Christel Mourik (VVD) van Nissewaard zal dit de doorstroming een oppepper geven.

Voorspellen

Wanneer verkeerslichtinstallaties worden omgebouwd, is nog onduidelijk. Ze passen binnen de wens van het ministerie van Infrastructuur en Milieu om de moderne technologie beter in te zetten op de weg. Rijkswaterstaat en twintig hightech-bedrijven hebben van haar de opdracht gekregen te kijken wat Talking Traffic allemaal voor voordelen kan bieden aan verkeersdeelnemers.

Zo wordt ook al geëxperimenteerd met het aanbieden van informatie over naderende brugopeningen en -storingen. Rijkswaterstaat en het Havenbedrijf Rotterdam geven vaartijden en - snelheden van schepen door aan de databank die navigatiesystemen voedt met gegevens. Met die informatie valt vrij nauwkeurig te voorspellen wanneer bruggen opengaan. Automobilisten krijgen straks via hun navigatiesysteem of smartphone tijdig een andere route geadviseerd. Bij de Calandbrug in Rozenburg wordt momenteel een proef gehouden. Blijkt dat de informatie betrouwbaar is en gebruikt kan worden, dan wordt het experiment uitgebreid naar de Spijkenisser- en Botlekbrug. Daarnaast kan Talking Traffic dankzij de smartphones van weggebruikers 'zien' waar files staan en verkeer andere routes adviseren.

Volledig scherm
De Nieuwe Botlekbrug kampt met zoveel storingen dat de Nisseweaard geld wil zien van het Rijkswaterstaat. © Archieffoto Jan de Groen