Voorrang bij nieuw huurhuis voor wie goedkope woning achterlaat
De gemeente Nissewaard wil dat ontwikkelaars van huurwoningen in het middensegment voorrang geven aan mensen die een goedkope huurwoning achterlaten.
Dat staat in de beantwoording van schriftelijke vragen die het CDA en LOB hebben ingediend. Zeker nu er veel vraag is naar sociale huurwoningen wil de gemeente de doorstroming een impuls geven. Dat kan door met ontwikkelaars voorrangsregels af te spreken. Wie nu ‘scheef woont’, dus eigenlijk voor zijn of haar salaris in een te goedkoop huurhuis woont, krijgt als één van de eersten de kans in een nieuwbouwproject een wat duurder huurhuis te huren. Die zelfde voorrang zou ook moeten gelden voor ouderen die een betaalbare eengezinswoning willen verlaten voor een huurappartement of kleinere woning.
Grote prijsstijgingen
De gemeente wil deze afspraken specifiek maken voor de middenhuur. Dat zijn woningen met een huur tussen de 710 en 971 euro. Daarvan moeten er de komende jaren veel bij komen in Spijkenisse en de omliggende dorpen. Daarop wordt onder meer aangedrongen omdat door de grote prijsstijgingen in de koopwoningensector meer huishoudens dan voorheen zijn aangewezen op een woning met middenhuur.
Starters hebben het helemaal al vele jaren in Nissewaard lastig om sociale huurwoning te vinden. In mei van dit jaar kwam naar buiten dat de gemiddelde wachttijd voor een huurhuis in deze gemeente 5 jaar en 2 maanden is. In Hellevoetsluis en Brielle is het niet veel beter. Alleen Westvoorne is de wachttijd met 4 jaar en 4 maanden wat korter, maar daar staat tegenover dat daar niet veel huurwoningen zijn. Die gemeente heeft de nadrukkelijke opdracht gekregen van de provincie meer huurwoningen te bouwen de komende jaren.
Waar in Nissewaard huurwoningen in het middensegment zouden moeten komen, is nog niet bekendgemaakt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nissewaard Lokaal wil gesprek over vrachtverkeer in dorpen
-
Basisbeurs definitief terug, zo ziet de nieuwe studiefinanciering eruit
Het is zeker dat de basisbeurs terugkomt. Na de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ermee ingestemd dat studenten met ingang van studiejaar 2023-2024 een basisbeurs krijgen. Zo ziet de nieuwe basisbeurs eruit. -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Een boterham met kaas is gezonder dan je denkt
Kaas bevat veel verzadigd vet en zout. Het in Nederland zo geliefde broodbeleg heeft daardoor bij sommigen een slecht imago; het zou ongezond zijn. Maar volgens wetenschappers klopt dat niet. -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
Zuidland herdenkt Watersnoodramp: gebeurtenissen hebben diepe wonden achtergelaten
Zuidland herdenkt woensdag 1 februari de slachtoffers van de Watersnoodramp. Zeventig jaar geleden had het dorp 21 slachtoffers te betreuren.
-
‘Waternoodwandelingen’ in Stellendam om herinnering aan de ramp levend te houden
-
-
-
PREMIUM
Co is 105 jaar en overleefde corona: ‘Ik ben van de generatie die ze dood moeten slaan’
Co Breederland-van Bodegom vierde donderdag haar 105de verjaardag in Zuidland. Ze is daarmee de oudste inwoner van Nissewaard. Hoe je zo oud wordt? ,,Geweun”, zegt ze. Dat is Slands dialect voor ‘gewoon’. -
regiobytes
Ronnie Flex viert gouden plaat met maatje Flemming en Monique leest voor op kinderdagverblijf
Berichtjes van de sterren op sociale media: wij smullen ervan. Voor de rubriek Regiobytes struint de redactie het web voor je af voor de gekste, mooiste en opvallendste posts van bekende Nederlanders uit ons gebied.