Volledig scherm
Demonstranten worden afgevoerd. Ook Spijkenisser Alfred Blokhuizen werd opgepakt. © ANP

Voorzitter Vereniging tegen Vliegtuigoverlast opgepakt bij klimaatprotest Schiphol: ‘Ze kenden geen pardon’

Voorzitter Alfred Blokhuizen van de Vereniging Bewoners tegen Vliegtuigoverlast van Rotterdam The Hague Airport is vanmiddag opgepakt bij een klimaatprotest op Schiphol. Hij werd afgevoerd met een arrestantenbus maar is na drie uren weer vrijgelaten.

De 64-jarige Spijkenisser ging met zijn echtgenote Thea van der Borgt naar het klimaatprotest van Greenpeace in de hal van Schiphol kijken. Bij het afvoeren van een van de 200 actievoerders duwden marechaussees Blokhuizen weg, waarop hij zei dat ze hem niet hoefden te duwen. ,,Ik werd totaal ondersteboven gelopen. Daar zei ik wat van. Toen moest ik mee. Ik vertelde dat ik opnames maakte voor m'n radioprogramma. ‘Ik ben journalist’, zei ik, maar dat interesseerde ze niet. Ze sleepten me naar de bus’’, vertelt Blokhuizen direct na zijn vrijlating.

Hij werd naar een cellencomplex van de marechaussee op Schiphol-Oost gebracht. ,,Daar moest ik m'n vingerafdruk geven en maakten ze een foto. Daarna praatte ik met de hulpofficier van justitie. Ik zei: ‘Bekijk de camerabeelden, ik stond toe te kijken’.   Op een bepaald moment werd bepaald dat ik werd vrijgelaten, maar ik moest zelf maar zien hoe ik weer bij m'n vrouw op Schiphol kwam. Ik heb een bus genomen”, vertelt de Spijkenisser.

(tekst loopt door onder de foto)

Volledig scherm
Alfred Blokhuizen wordt door de marechaussee tegen de arrestantenbus gedrukt © AD

Gezellig

Zijn echtgenote is ontdaan. ,,We gingen gezellig een dagje naar Schiphol naar de demonstratie. Een aantal leden van de vereniging demonstreerde mee. Toen de marechaussee in actie kwam, stonden we buiten het demonstrantenvak, maar Alfred werd toch meegenomen.’’ Blokhuizen noemt dat ‘zo onnodig'. ,,De demonstranten zaten op de grond, ze zongen liedjes, het was heel vredig. Maar toch werd besloten dat ze weg moesten.’’

De Spijkenisser is een bekende in zijn woonplaats. Hij sleepte ooit als GroenLinks-raadslid de toenmalige gemeente Spijkenisse voor de rechter voor het heimelijk filmen van ambtenaren. Die zaak won hij. Vorig jaar ontdekte Blokhuizen, die nog een tijd Statenlid voor GroenLinks was, dat de gemeente Nissewaard een verboden vingerscan liet gebruiken om uitkeringsgerechtigden te laten in- en uitklokken  bij hun leerwerkbedrijf. Direct daarna schrapte Nissewaard die aanwezigheidsregistratie. Ook die zaak lijkt op een rechtszaak uit te draaien.