Volledig scherm
Beate de Ponti haalt elke vrijdag Irene Floor op om boodschappen te gaan doen. © john de pater

Vrijwilligersdienst achter het stuur: taxidienst Automaatje uitkomst voor Goeree

Wie zelf niet kan autorijden maar tóch de deur uit moet, kan op een aantal plaatsen een chauffeur van Automaatje bestellen. Op Goeree-Overflakkee rijden de chauffeurs nu een half jaar. ,,Ik kan boodschappen doen in winkels waar ik al jaren kom."

,,Zal ik op mijn vaste plaats?", vraagt Irene Floor (79) als ze de wagen van Beate de Ponti inklimt. ,,Ik zit altijd achterin." Floor rijdt elke vrijdagmorgen met De Ponti mee van haar huis in Dirksland naar de winkels in Middelharnis. Haar vriendin Anneke Hekelaar gaat altijd mee. Voor de gezelligheid én om voor haar de boodschappenkar door de supermarkt te duwen.

Floor en De Ponti hebben elkaar gevonden via Automaatje, een project dat is opgezet door de ANWB om mensen langer mobiel te houden. Wie vervoer nodig heeft, kan een beroep doen op een vrijwilliger met een auto. Die rijdt voor een vergoeding van 30 cent per kilometer naar de supermarkt, de dokter of een familielid. Op Goeree-Overflakkee loopt het project nu ongeveer een half jaar. Ook in de Hoeksche Waard en in Rhoon zijn Automaatjes. Op Voorne-Putten (nog) niet.

In aanmerking

Op Goeree-Overflakkee zijn inmiddels 75 mensen ingeschreven bij Automaatje. Ze worden aan elkaar gekoppeld door welzijnsorganisatie Zijn. Wie een beroep wil doen op vervoer, kan een aanvraag indienen. ,,We komen dan even langs bij de mensen", zegt coördinator Tanja Nieuwpoort. ,,Wij beoordelen of ze ervoor in aanmerking komen. Er moet echt een reden zijn. Niet meer mobiel zijn, is zo'n reden."

Quote

Toen ik over Automaatje las, heb ik me aangemeld en heb ik de auto de deur uit gedaan

Irene Floor (79)

Floor kan niet ver lopen, ze is slecht ter been. Er gaat wel een bus in Dirksland, maar de halte is te ver weg. ,,Dat haal ik helemaal niet", vertelt ze. ,,Ik durfde eigenlijk geen auto meer te rijden. Toen ik over Automaatje las, heb ik me aangemeld en heb ik de auto de deur uit gedaan. Het is voor mij echt ideaal."

Vervoersplicht

Wie ergens heen wil, moet minstens twee dagen van tevoren bellen. Nieuwpoort en haar collega Liane van der Velden gaan dan op zoek naar een chauffeur. ,,Het komt voor dat we er geen kunnen vinden", zegt Nieuwpoort. ,,We hebben geen vervoersplicht, dus als het niet lukt, is het jammer, maar meestal lukt het wel."

Chauffeur Beate de Ponti staat al máánden op vrijdagmorgen ingepland. Die dag is voor Floor. Verder heeft ze een paar keer mensen naar het ziekenhuis gebracht. ,,Ik vond het een aardig initiatief", vertelt ze. ,,Ik rij graag, heb een auto die er geschikt voor is met een hoge instap en er kunnen makkelijk rolstoelen en rollators in. We hebben die auto destijds speciaal gekocht voor mijn man. Hij is er helaas niet meer, maar die auto nog wel."

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
AutoMaatje © AutoMaatje

Fooitje

Zonder de kilometervergoeding had De Ponti zich ook wel aangemeld, zegt ze. Nieuwpoort: ,,De vergoeding helpt wel. Mensen vinden het soms moeilijk om een ander iets te vragen. Als er een vergoeding tegenover staat is dat wat makkelijker." De Ponti: ,,Irene wilde mij de eerste keer een fooitje geven. Dat heb ik geweigerd. We houden het zakelijk."

De deelnemers rekenen na iedere rit onderling af. Chauffeurs krijgen een bonnenboekje waaruit ze een rekening kunnen schrijven. De ANWB verdient niets aan de ritjes. De stichting Zijn, die de administratie en de huisbezoeken doet, wordt betaald door de gemeente Goeree-Overflakkee.

Quote

Irene wilde mij de eerste keer een fooitje geven. Dat heb ik geweigerd. We houden het zakelijk

Beate de Ponti

Boodschappenritje

Het wekelijkse boodschappenritje kost Floor 6,60 euro. ,,Als Beate rijdt tenminste. Want als er een chauffeur uit Middelharnis moet komen, wordt het 7-zoveel." Deelnemers betalen álle kilometers van de chauffeur, dus ook het ritje van huis naar de klant. Floor heeft het er graag voor over. ,,Ik vind het leuk om zelf boodschappen te doen. Natuurlijk kan ik ze wel laten bezorgen, maar het is leuker om in de winkel rond te kijken. En nu kan ik boodschappen doen in de winkels waar ik al jaren kom."

Het grote voordeel ten opzichte van de regiotaxi is dat de chauffeurs van Automaatje wél even mee het ziekenhuis in kunnen. Bovendien mag soms de hond mee en is vervoer van een tweede of derde persoon gratis. De wachttijden zijn ook een stuk korter, omdat een chauffeur niet ook nog andere mensen moet oppikken.

Zelfreinigend systeem

,,Iedereen is enthousiast'', zegt Van der Velden. ,Dat werkt prettig.'' En áls er al eens een chauffeur bij zou zitten die vervelend doet, of een klant die gekke eisen stelt, dan horen ze dat bij Zijn snel genoeg. ,,Het is een zelfreinigend systeem", grinnikt Nieuwpoort. ,,We vragen trouwens wel altijd om een verklaring omtrent gedrag aan de chauffeur."

Deze vrijdag komt Beate de Ponti extra vroeg voorrijden. De Hema in Middelharnis is na een verbouwing weer open. ,,We gaan naar het restaurant", zegt Floor lachend. ,,Koffie drinken."