Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images

Vuil sorteren wordt betaalde baan voor werklozen in Nissewaard

Werklozen in Nissewaard die vervuiling tussen het plasticafval, blikjes en de drinkkartonnen moeten weghalen, worden daarvoor als uitzendkracht in dienst genomen door afvalinzamelaar Reinis.

Dat heeft de gemeente Nissewaard bekendgemaakt. Wethouder Jan Willem Mijnans (ONS) meldde dat voor het sorteren uitkeringsgerechtigden van het leerewerkbedrijf Voorne-Putten worden ingezet. Dat stuitte direct op bezwaren bij de FNV, die vindt dat de participatiewet daarvoor niet is bedoeld.

Project

Volgens een gemeentewoordvoerster gaan de afvalsorteerders niet met behoud van uitkering, maar als uitzendkracht bij Reinis aan de slag. ,,Het wordt een werkgelegenheidsproject.'' Eerder is dat ook gebeurd met afvalcoaches.

,,Doel van dat project was om mensen een werkprestatie tegen betaling te laten verrichten en gelijktijdig hun kansen op de arbeidsmarkt te verhogen. Het vinden van een nieuwe baan is namelijk makkelijker vanuit een baan dan wanneer je een uitkering geniet'', legt de woordvoerster uit. Na het afvalcoachesproject en een ander project zijn volgens haar bijna alle personen naar een betaalde baan doorgestroomd. Ook bij het sorteren van afval zullen mensen met een uitkering op vrijwillige basis worden geworven als uitzendkracht.

Quote

Het vinden van een nieuwe baan is namelijk makkelij­ker vanuit baan dan wanneer je een uitkering geniet

Gemeente Nissewaard

Geld opleveren

Het beter aanleveren van het pmd-afval levert de gemeente geld op. Worden deze partijen te vervuild aangeleverd, dan weigert de afvalverwerk ze. De bedoeling is dat de werklozen op bijvoorbeeld een veldje het vuil tussen het plastic, de blikjes en de drinkkartonnetjes gaat uithalen. Want als het Nissewaard geld oplevert, kan de afvalstoffenheffing omlaag. Dit is één van de vele maatregelen die Nissewaard neemt om de huishoudens volgend jaar 'slechts' tien euro meer te laten betalen. Zonder maatregelen zou dat zestig euro meer zijn.