Volledig scherm
Spijkenisser Alfred Blokhuizen zet zijn kruistocht tegen het gebruik van de verboden vingerscan voort. © john de pater

Waakhond ziet verboden scan van gemeente Nissewaard door de vingers

De gemeente Nissewaard krijgt van de Autoriteit Persoonsgegevens geen straf voor het gebruik van de verboden vingerscan. Daartoe heeft de privacywaakhond besloten omdat de gemeente direct stopte, nadat Spijkenisser Alfred Blokhuizen erop wees dat dit niet mag.

Bijna 300 bijstandsgerechtigden moesten zich via hun vingerafdruk aan- en afmelden op hun werk bij het werkleerbedrijf Voorne-Putten werkt. Wie dat niet deed, riskeerde een korting op zijn uitkering.

Nadat Blokhuizen de overtreding van de regels een jaar geleden aankaartte, stopte de gemeente nog diezelfde week met deze vorm van aanwezigheidsregistratie. ,,Mede gezien de direct door de gemeente genomen acties en de verstreken tijd ziet de Autoriteit Persoonsgegevens geen noodzaak meer tot het nemen van verdere stappen en sluit dit dossier'', schrijft de waakhond in een brief aan Nissewaard. Wethouder Wouter Struijk (PvdA) is blij dat er een reactie is gekomen. Staatssecretaris Tamara van Ark (VVD) zei vorig jaar dat Spijkenisse de wet had overtreden, maar verbond er geen sancties aan.

Oud-GroenLinks-raadslid Blokhuizen laat het er desalniettemin niet bij zitten. ,,Het systeem is drie jaar gebruikt. Het is nu alsof je door rood bent gereden, maar belooft het niet meer te doen. Dan nog ben je fout geweest.''

Schadevergoeding

Hij blijft er daarom voor strijden dat de gemeente excuses maakt aan de bijstandsgerechtigden en hun een schadevergoeding geeft.

Blokhuizen noemt het ernstig dat, toen hij om alle stukken vroeg, het dossier zoek bleek. ,,Dit kan echt niet, dit hoort bewaard te blijven.'' De kans dat de Spijkenisser naar de rechter stapt is aanzienlijk.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Voorne-Putten. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.