Volledig scherm
Er mag van de speciale raadscommissie in Westvoorne na een fusie met de buurgemeenten niet worden getornd aan het strand en de duinen © Peter de Jong Fotografie

Westvoorne wil fuseren maar niet vermorzeld worden

Westvoorne staat achter een fusie met twee  buurgemeenten. Maar het wil niet vermorzeld worden door het veel grotere Hellevoetsluis. Dat is één van de voorwaarden waar de gemeenteraad volgende week woensdag over praat.

Een speciaal ingestelde raadscommissie staat positief tegenover een samengaan met de buren Hellevoetsluis en Brielle, maar wil wel van de gemeenteraad horen hoe zij naar een aantal onderwerpen kijkt. Zo staat het behoud van de lokale identiteit, dus het karakter en de uitstraling van de dorpen, heel hoog op de agenda. Dat geldt ook voor de verdeling van de woningbouw op Voorne. Die moet eerlijk zijn en kansen bieden om in te spelen op het bouwen van woningen voor jongeren. Dat gaat namelijk de vergrijzing in Westvoorne tegen.

Ook wil de speciale raadscommissie van de gemeenteraad horen of zij het ermee eens is dat de sterke kwaliteiten van Westvoorne overeind blijven. Het gaat dan vooral om het strand, de zee en de duinen, maar ook de woonkwaliteit, de natuurwaarden en de rust en ruimte.

Zorg

In de nieuwe organisatie moet verder ook de dienstverlening naar de inwoners verbeterd en persoonsgericht worden, zeker waar het om zorg en hulp bij zorg gaat. Daarnaast moeten de drie gemeenten een ambtenarenapparaat krijgen dat in staat is de problemen van nu en later het hoofd te bieden. De commissie wil horen van de raad of zij dat onderschrijft.

De raadsvergadering over de fusie begint om 20.00 uur in het gemeentehuis in Rockanje. Twee weken geleden liet de Brielse raad al weten akkoord te gaan met het traject om te komen tot een herindeling. De Hellevoetse gemeenteraad praat hier op 5 maart over. Hellevoetse raadsleden meldden de afgelopen weken voor de fusie te stemmen. Die zou op 1 januari 2023 een feit moeten zijn.