Als vrachtwagens te hoog zijn, stuiten ze op dit portaal. Het voorkomt dat ze verderop tegen de wieken van de Rockanjese molen rijden.
Volledig scherm
Als vrachtwagens te hoog zijn, stuiten ze op dit portaal. Het voorkomt dat ze verderop tegen de wieken van de Rockanjese molen rijden. © ad

Wieken van 300 jaar oude molen nu beschermd tegen hoge vrachtwagens

De wieken van de ruim 300 jaar oude molen van Rockanje zijn beschermd. Een hoogteportaal houdt sinds vorige week hoge vrachtwagens tegen. Een chauffeur die dit negeert, klapt tegen de op 3,10 meter hoogte hangende dwarsbalk aan en heeft schade aan zijn voertuig.

Vrachtwagens beschadigden het monument uit 1718 de afgelopen jaren regelmatig. Chauffeurs reden vanaf de Westvoorneweg over de Molendijk naar het centrum van Rockanje.Officieel gold echter een vrachtwagenverbod. De chauffeurs negeerden het verbodsbord aan het begin van de weg en raakten iets verderop op de weg de wieken van de molen.

Eigenaren Huib en Adri Vermaat, die twee jaar geleden nog het 300-jarig bestaan van de molen uitgebreid vierden, moesten zelf voor een groot deel voor de kosten opdraaien. Ze vreesden voor de toekomst van het oude gebouw.

Onherstelbaar

De Westvoornse gemeenteraad drong daarom vorig jaar aan op maatregelen tegen de vrachtwagenchauffeurs die de 'molenroute' namen om wat kilometers naar het dorpscentrum af te snijden. Onder anderen raadslid Marco Mentink (VVD) was bang dat het ogenblik aan zou breken dat de oude korenmolen onherstelbaar beschadigd zou raken. Wethouder Marja Roza zag niets in het hoogteportaal maar haar opvolger Henk de Graad wel.

Het portaal staat op de rechter weghelft en is, op advies van de verkeerspolitie, inklapbaar voor als er calamiteiten zijn. Voor vrachtverkeer uit het dorp en hulpdiensten is de andere weghelft zonder belemmering. De aanschaf van het hoogteportaal kostte de gemeente 8500 euro. Ook zijn verkeersborden geplaatst die voor de hoogteversperring waarschuwen.