Volledig scherm
De windvanger blijkt niet 'windbestendig'. © Teun Kweekel

Windvanger bij Zuidlandse school niet bestand tegen... wind

Een pas drie jaar geleden gebouwde dure windmolen verdwijnt definitief van het schoolplein van de brede school De Kern in Zuidland. Reden: de windvanger blijkt niet goed bestand tegen harde wind. 

Quote

Ik heb liever dat ze 10.000 euro aan de school geven dan aan de vervanging van dat ding

Dick van Rijs

De molen, die destijds een ton kostte, raakte onlangs na een storm voor de tweede keer beschadigd. Een deel van het schoolplein moest zelfs worden afgezet, omdat het bovenste deel van de molen gevaarlijk heen en weer zwiepte. Ouders vreesden voor de veiligheid van hun kinderen en repareren kost duizenden euro’s. Aanleiding voor de schoolleiding en eigenaar woonstichting De Zes Kernen om hem maar helemaal weg te doen.

De vijf meter hoge ‘groene wokkel’, die energie opwekte voor de verlichting van de school, had volgens directeur Dick van Rijs vooral een educatieve functie. Kinderen konden op een schermpje zien hoeveel elektriciteit de molen opleverde. Maar hij bleek al snel niet erg sterk te zijn. Het apparaat raakte binnen een jaar beschadigd en moest worden gerepareerd.

'Bizar'

En nu zat er weer een barst in, vertelt Van Rijs. Het kapotte deel vervangen zou 10.000 euro kosten. Dat vonden ze bij de school wel erg veel geld. ,,Ik heb liever dat ze 10.000 euro aan de school geven dan aan de vervanging van dat ding’’, zegt de directeur. In overleg met de woonstichting is daarom besloten de windvanger definitief weg te doen.

Van een onveilige situatie voor de leerlingen is volgens hem geen sprake geweest. ,,Maar dat zou het wel kunnen worden. Het is wel bizar dat de maker zo’n inferieur apparaat aan ons levert. Hij staat er pas drie jaar!’’ De ouders zijn in ieder geval blij dat de windmolen verdwijnt. Wat er met de windvanger gaat gebeuren, is nog onbekend.