Volledig scherm
Woonconsulenten stuiten in Spijkenisse vaker op vervuilde huizen. © Lex van Lieshout

Woonoverlast in Spijkenisse neemt toe

De woonoverlast in Spijkenisse neemt toe. Dat zegt bestuursvoorzitter René de Groot van woningcorporatie Maasdelta. ,,Onze woonconsulenten hebben het er veel drukker mee dan een paar jaar geleden.''

De Groots corporatie verhuurt in Spijkenisse het overgrote deel van de huurhuizen. Daar komen de wijk- en huismeesters ook geregeld ellende tegen. ,,We zien veel meer achter de voordeur. Je moet dan denken aan huiselijk geweld, mensen die buren het leven zuur maken, maar ook vervuiling'', zegt de bestuursvoorzitter.

Hij ziet een deel van de oorzaak in de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg. ,,Voorheen werden mensen met psychische problemen om de zo veel tijd thuis opgezocht. Nu gebeurt dat niet meer en nemen onze woonconsulenten een kijkje bij hen. Ze doen dat vaker dan voorheen.'' Ook is de verslaving een oorzaak van onaangepast gedrag van mensen waar buren vaak last van hebben.

Hulp

Wethouder Jan Willem Mijnans (ONS) zegt dat woonoverlast ook voor de gemeente Nissewaard een probleem is waar ze mee te maken heeft. Bij de gemeente komen de meldingen vaak binnen. Gemeentelijke woonoverlastconsulenten gaan er dan ook mee aan de slag. Ze zorgen onder meer voor doorverwijzing naar instanties waar de betreffende huurder hulp kan krijgen.

De Groot en Mijnans vertelden dit woensdagmiddag vlak voor de ondertekening van prestatieafspraken tussen de gemeente Nissewaard, de woningcorporaties Maasdelta, De Leeuw van Putten, Woonbron en De Zes Kernen en de vijf huurdersorganisaties in het stadhuis in Spijkenisse. Gezamenlijk spraken ze onder meer af dat de partijen komend jaar net zo intensief als de afgelopen drie jaren blijven samenwerken om de woonoverlast tegen te gaan.

Daarnaast blijven ze doorgaan om het inbrekers zo lastig mogelijk te maken. ,,Zowel bij bestaande als nieuwe woningen bieden we aan dat er achterpadverlichting komt, want inbrekers staan niet graag in het licht'', zegt Mijnans. Daarnaast wordt goed hang- en sluitwerk in huurhuizen aangebracht.

Tevens doen alle partijen hun best om de huizen zo energiezuinig mogelijk te maken. ,,Want dan blijven ze ook een stuk betaalbaarder'', legt de wethouder uit. Naast betaalbaarheid is ook beschikbaarheid van sociale huurwoningen een speerpunt in de afspraken.

Verkopen

Dat houdt in dat de corporaties op het hart wordt gedrukt geen goedkope huurwoningen te verkopen omdat dan het gevaar bestaat dat de groep mensen met een kleine beurs geen betaalbaar huis meer in Spijkenisse of de omliggende kernen kan huren.

Overigens komt in februari naar buiten hoeveel huurwoningen er de komende jaren door de afzonderlijke gemeenten in het Rijnmondgebied zullen worden gebouwd. ,,Van de 50.000 woningen die erbij komen, moet een groot deel sociaal (lees: met een lage huurprijs) zijn'', aldus Mijnans. Hij benadrukt dat alle gemeenten in het Rijnmondgebied hun steentje moeten bijdragen.

Daarmee wordt ingespeeld op de grote vraag naar sociale huurwoningen, ook in Nissewaard. De bedoeling is volgens Mijnans dat de gemeenten, die vaak niet happig zijn om te veel van dit soort woningen te bouwen, elk hun verantwoordelijkheid nemen.

Elke ochtend op de hoogte met het laatste nieuws van Voorne-Putten? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.