De helikopter kan vanaf maandag opstijgen en landen bij het Van Weel Bethesda Ziekenhuis in Dirksland.
Volledig scherm
De helikopter kan vanaf maandag opstijgen en landen bij het Van Weel Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. © GinoPress B.V.

Ziekenhuis heeft heli-landingsplek voor snel vervoer patiënten

Het Van Weel Bethesda Ziekenhuis in Dirksland heeft vanaf maandag een tijdelijke helikopterslandingsplek. Dat maakt het mogelijk snel coronapatiënten of andere patiënten te vervoeren naar andere ziekenhuizen, als er capaciteitsproblemen zijn.

De landingsplek is op het parkeerterrein. Er zijn ook enkele bomen tijdelijk weggehaald. Speciaal opgeleide beveiligers begeleiden het landen en opstijgen. Buurtbewoners is gevraagd niet te komen kijken.

Het ziekenhuis heeft daarnaast een noodgebouw neergezet waar huisartsen mensen met luchtwegklachten kunnen beoordelen op mogelijke coronabesmetting. In de bestaande huisartsenpost van het ziekenhuis worden patiënten op andere klachten gecontroleerd. Door hen te scheiden van andere patiënten is de kans op het overbrengen van de besmetting verkleind.

Overleden

Op Goeree-Overflakkee zijn tot nog toe vier mensen overleden aan het coronavirus. Drie van hen woonden in wooncomplex Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk. Volgens de jongste cijfers zijn er op Goeree-Overflakkee 77 mensen besmet, maar hun aantal ligt waarschijnlijk hoger omdat lang niet iedereen wordt getest.

Personeel van het Spijkenisse Medisch Centrum wordt sinds kort ook ingezet op de ic-afdelingen in het Van Weel Bethesda Ziekenhuis en in het Maasstad Ziekenhuis om coronapatiënten te verzorgen. Op die manier kunnen er meer patiënten worden geholpen.