Volledig scherm
© Teun Kweekel

Zwemmen in rivier kan straks alleen bij Zuidland

Bewoners van Abbenbroek, Heenvliet en Geervliet balen dat zij straks naar Zuidland moeten om in rivier de Bernisse te kunnen zwemmen. Alleen hier worden maatregelen genomen om blauwalg tegen te gaan, bij de andere dorpen niet. ,,Hier moet nog eens goed naar worden gekeken.’’

Hoe mooi de plannen van waterschap Hollandse Delta voor een facelift van de oevers van de Bernisse ook zijn, de bewoners stipten gisteren op een informatiebijeenkomst in Simonshaven direct een probleem aan. Op de tekeningen was te zien dat er duikers komen in de rivier ter hoogte van Zuidland. Die moeten ervoor zorgen dat het water in beweging blijft en er geen blauwalg ontstaat. Deze zomer was dat op veel plekken in de Bernisse het geval.

,,Ik vind het mooi voor Zuidland, daar zijn ook veel recreatiemogelijkheden, maar de bewoners van de andere dorpen willen ook dat ze verlost worden van blauwalg. Anders moeten ze straks per se op de fiets of met de auto naar Zuidland om te kunnen recreëren’’, zegt Bianca Verwijs, inwoonster van Abbenbroek en raadslid voor ONS in Nissewaard.

De jeugd wacht daar volgens haar al niet eens meer op. Die wil het water in en springt buiten de dorpen van bruggen de Bernisse in. Daar is nog wel stromend water. Maar dat springen is gevaarlijk, beseft Verwijs. Ze zegt te hopen dat het recreatieschap wél geld wil uittrekken om duikers aan te leggen bij de andere dorpen. Verwijs zal ‘haar’ wethouder Jan Willem Mijnans (ONS) vragen zich daar in een overleg met het recreatieschap en de provincie sterk voor te maken.

Meer duikers kan het waterschap niet betalen, zegt projectleider Roeland van Woerkom. ,,Dat kost serieus geld.’’ En het waterschap heeft acht ton uitgetrokken.

Knotwilgen

Langs de Bernisse komen vele honderden knotwilgen terug. De vorige werden na een foute inschatting omgehakt. De wilgen worden afgewisseld met ruige vegetatie en rietkragen. Ook komen er vispaaiplaatsen, rietmoerasjes, ijsvogelwanden en hondenstrandjes.

In november neemt het waterschap het besluit de plannen uit te voeren. In het najaar van 2019 en in 2020 wordt de facelift uitgevoerd.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier gratis in!