Volledig scherm
Chris Froome. © Getty Images

Froome: Hier heb ik zes jaar voor gevochten

Chris Froome eindigde de afgelopen jaren drie keer als tweede in de Ronde van Spanje, maar vanavond mocht hij in Madrid eindelijk op het hoogste treetje van het podium stappen.

,,Ik vecht al zes jaar voor deze overwinning. Het is geweldig om na drie keer tweede ditmaal op de hoogste trede te kunnen staan'', zei de Britse wielrenner met een tevreden grijns.

Volledig scherm
Chris Froome (midden) tussen Vincenzo Nibali (links) en Ilnoer Zakarin. © Photo News

Amper twee maanden nadat hij in Parijs was gehuldigd als winnaar van de Tour de France, schreef Froome wielerhistorie. Hij werd na de Fransen Jacques Anquetil (1963) en Bernard Hinault (1978) de derde renner die in één jaar zowel de Tour als de Vuelta wint. Anquetil en Hinault deden dat toen de Spaanse etappekoers nog in het voorjaar werd verreden.

,,Ongelooflijk dat ik de eerste ben die eerst de Tour heeft gewonnen en daarna de Vuelta. En dat na drie weken die net een wervelwind waren'', zei Froome, die van de organisaties van de Tour en Vuelta een speciaal aandenken kreeg. ,,Maar ik heb het niet alleen gedaan, er stond een geweldige ploeg achter me.''

Quote

Die groene trui; geweldig dat dat is gelukt!

Chris Froome

De Brit pakte niet alleen de rode trui, maar ook het wit (combinatieklassement) en groen (punten). Hij bleef de Italiaan Matteo Trentin twee puntjes voor door zich in Madrid nog te mengen in de massasprint. Froome kwam als elfde over de streep en pakte daarmee net genoeg punten om Trentin, die zijn vierde ritzege boekte, achter zich te houden.

,,Ik dacht: dit is waarschijnlijk de enige kans in mijn leven om de groene trui in een grote ronde te winnen. Dus ik gaf alles en slaagde erin nog wat puntjes te pakken. Als ik iets kan winnen, dan ga ik ervoor. Geweldig dat het is gelukt.''

Volledig scherm
Chris Froome met Team Sky. Vierde van links Wout Poels. © Getty Images
Volledig scherm
Chris Froome. © AP