Volledig scherm
Simon Yates weet het: hij gaat de Vuelta winnen. © AFP

Groot-Brittannië met unieke 'triple' in grote rondes

Met Simon Yates wint opnieuw een renner uit Groot-Brittannië een grote ronde. Yates wint de Vuelta, terwijl eerder dit jaar in de Giro (Chris Froome) én de Tour (Geraint Thomas) al een renner uit het Verenigd Koninkrijk op het hoogste treetje stond in een grote ronde.

Zonder ongelukken kroont Simon Yates zich morgen in de Vuelta tot eindwinnaar. En dat in een jaar dat, zeker in de grote rondes, wordt gedomineerd door Groot-Brittannië. Froome won de Giro en werd derde in de Tour, terwijl Thomas in de Tour oppermachtig was en de eindzege pakte. Een echte 'triple' dus voor Groot-Brittannië in 2018. Een uitzonderlijke prestatie, die slechts twee keer eerder is vertoond.

Frankrijk in 1964

Lang, heel lang geleden domineerde Frankrijk de grote rondes. In 1964 onderstreepte het land de dominantie door zowel de Giro, Tour als Vuelta te winnen. Jacques Anquetil won de Giro én de Tour, terwijl Raymond Poulidor in de Vuelta met de eindzege aan de haal ging.

Spanje in 2008

De tweede keer is nog niet eens heel lang geleden. Tien jaar terug won Alberto Contador de Giro én de Vuelta, terwijl Carlos Sastre de eindzege pakte in de Tour. Het was in de periode dat Spanje het rondewerk in het wielrennen domineerde.

Volledig scherm
Contador wint in de Vuelta 2008. © MANUEL BRUQUE
Volledig scherm
Contador als winnaar van de Giro. © EPA

Opvallend: het lukte dus eerder geen enkel land om met drie verschillende renners de drie grote rondes te winnen. Met Anquetil (Giro en Tour) en Contador (Giro en Vuelta) was steeds één renner verantwoordelijk voor twee eindzeges. Dit jaar doet Groot-Brittannië het écht met drie renners: Chris Froome (Giro), Geraint Thomas (Tour) en Simon Yates (Vuelta).

Volledig scherm
Froome als winnaar van de Giro 2018. © photo: Cor Vos
Volledig scherm
Thomas als winnaar van de Tour de France. © AFP
Volledig scherm
Simon Yates. © BELGA