Volledig scherm
Simon Yates. © AFP

Niet de Giro, wél de Vuelta: 'Dit is zo'n opluchting'

Simon YatesIn de Ronde van Italië knakte Simon Yates in een van de beslissende bergetappes en raakte hij vlak voor het einde de roze leiderstrui kwijt. Dat zal de Brit niet meer gebeuren in de Ronde van Spanje. Zonder rare tegenslag rijdt de Brit van de ploeg Mitchelton-Scott vandaag in de rode leiderstrui over de finish in Madrid. Hij wint dan zijn eerste grote ronde.

,,Ik ben zo trots dat ik het hier voor elkaar krijg. Dit betekent heel veel voor mij en de ploeg, die ook voor de eerste keer het eindklassement pakt in een grote ronde'', zei de 26-jarige Yates, die in de voorlaatste etappe met zes beklimmingen probleemloos stand hield. Hij moest op de slotklim in Andorra weliswaar Enric Mas en Miguel Ángel López laten gaan, maar hij hield de schade beperkt. Zijn voorsprong van 1.45 op de Spanjaard en 2.04 op de Colombiaan in het klassement is riant.

,,Het moet nog een beetje tot me doordringen. Ik heb hier zo hard voor geknokt, samen met de ploeg die me drie weken lang zo goed beschermd heeft en me naar deze overwinning loodste. Het is gewoon ongelooflijk. Dit is zo'n opluchting voor mij, zeker na de Giro."

Bekijk hieronder de samenvatting van de spectaculaire bergrit van gisteren

Yates leek dit voorjaar de Giro op zijn naam te schrijven. De Britse klimgeit maakte lang indruk op de steile flanken van de cols in de Apennijnen en Alpen, maar in de rit met de loodzware Finestre in het traject stortte hij volledig in. Een dergelijke inzinking bleef uit in de Vuelta. In de laatste bergritten toonde hij zich de sterkste.

,,Ik was nerveus voor aanvang van de laatste bergrit. Dat was eigenlijk de eerste keer in de ronde, want ik wist dat ons een 'crazy' dag te wachten stond, een korte bergrit waarin aangevallen zou worden. En je weet ook nooit hoe de benen gaan reageren op zo'n rit, zeker niet in de derde week. Gelukkig voelden de benen goed aan, was mijn team sterk en kon ik de kalmte behouden. Deze eindwinst is ongelooflijk. In de Giro lukte het me niet, nu maak ik het wel af."

De laatste etappe van de Vuelta start vanmiddag om 17.15 uur, en is vanaf 16.30 uur te volgen in het liveblog op AD.nl.

Volledig scherm
Simon Yates gisteren vlak na de finish. © EPA

Bekijk hieronder de nabeschouwing van de rit van gisteren met Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam: 'Kruijswijk heeft alles goed gedaan.'