Wilco Kelderman komt net voor George Bennett over de finish in de tweede etappe.
Volledig scherm
Wilco Kelderman komt net voor George Bennett over de finish in de tweede etappe. © photo: Cor Vos

Ronde van Spanje in 2020 van start in Utrecht

Vuelta2020Als het organisatiecomité in Utrecht de laatste plooien gladstrijkt dan start de Vuelta a España in 2020 in Nederland. De Spaanse wielerronde begint dan op vrijdag 21 augustus met een ploegentijdrit in Utrecht. Vervolgens staan er nog een rit van Den Bosch naar Utrecht (zaterdag) en een etappe met start en finish in Breda (zondag) op het programma.

Dat melden bronnen aan deze krant. Eerder werd al bekend dat de provincies Utrecht en Noord-Brabant en de gemeenten hun fiat hadden gegeven aan de organisatie, maar Vuelta-baas Javier Guillén moest de knoop nog definitief doorhakken.

Het wordt de tweede keer dat de derde grote wielerronde van het jaar in Nederland begint. In 2009 won Fabian Cancellara de openingstijdrit op het TT-circuit in Assen. De dagen erna waren ook Emmen en Venlo nog aankomstplaatsen.

Utrecht, Den Bosch en Breda waren al lang bezig met een lobby om de Vuelta naar Nederland te halen. Een delegatie was afgelopen week in Málaga, waar zaterdag de Ronde van Spanje van start ging, om met de organisatie te praten.

Utrecht heeft ervaring met het organiseren van de start van een grote wielerronde. In 2015 was het Grand Départ van de Tour de France in de Domstad.

Kijk hier naar een samenvatting van de Vuelta etappe van zondag: