Vuurwerk.
Volledig scherm
Vuurwerk. © ANP


Wel of niet knallen? Heusden wil het weten, dus zeg het maar

VLIJMEN - Nog maar een paar maanden geleden zag Heusden geen enkele aanleiding om maatregelen te nemen tegen overlast door vuurwerk. Ingehaald door de ontwikkelingen en door de (landelijke) discussie ligt het opeens flink anders. Heusdenaren mogen zeggen wat ze vinden van het afsteken van (knal)vuurwerk. Waarna de politiek het mag zeggen.

Heusden laat de mening van z’n inwoners meewegen in een mogelijk besluit over het afsteken van vuurwerk. Via de site van de gemeente kunnen ze de enquête ‘Volgend jaar weer knallend het nieuwe jaar in?’ invullen.

Quote

We hebben niet de indruk dat er massale maatschap­pe­lij­ke druk is om dergelijke zones in te stellen. Die discussie is voor zover wij weten niet aan de orde

Woordvoerder gemeente Heusden in december 2019

Afgelopen september nog besloot de politiek dat bijvoorbeeld geen vuurwerkvrije zones ingesteld hoefden te worden. Ook vlak vóór de jaarwisseling, toen de discussie over vuurwerk in Nederland aanzwol, zag Heusden geen aanleiding voor maatregelen. ,,We hebben niet de indruk dat er massale maatschappelijke druk is om dergelijke zones in te stellen. Die discussie is voor zover wij weten niet aan de orde", stelde de woordvoerder half december.

Wel of geen overlast

Heusden hield toen al wel een slag om de arm: ,,Mocht blijken dat er volgend jaar wél draagvlak is om vuurwerkvrije zones in te voeren, dan handelen we naar bevind van zaken.” Nu overal in Nederland de discussie over een eventueel verbod op het afsteken van vuurwerk aanhoudt, peilt Heusden de mening van de bevolking. 

Inwoners wordt gevraagd  hoe rustig dan wel onrustig, en hoe veilig dan wel onveilig ze de laatste jaarwisseling  hebben ervaren.  Verder wordt geïnformeerd naar de overlast door vuurwerk voor, tijdens en na de jaarwisseling en de soort van overlast (geluid, afsteken buiten toegestane tijden, schade aan persoonlijke eigendommen et cetera).

En hoe zit het met carbid?

Heusdenaren kunnen aangeven of ze vinden dat consumentenvuurwerk volgend jaar nog afgestoken mag worden en zo ja waar; bijvoorbeeld in vastgestelde zones, of op een centrale plek. En passant wordt ook gevraagd hoe Heusdenaren tegen het afschieten van carbid aankijken.

Tot nu toe hebben ruim duizend mensen de online enquête, die loopt tot 10 februari, ingevuld. De Heusdense politiek praat binnenkort over de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV), waarin ook allerlei zaken rond het afsteken van vuurwerk geregeld kunnen worden. 

Overigens is de kans groot dat de landelijke overheid binnenkort maatregelen neemt over het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling.