Brand in complex oude fabriek Villaforte in Woudrichem onder controle

Video + UpdateWOUDRICHEM - In een gebouw aan de Hoge Maasdijk woedde maandagmiddag een grote brand. Het gaat om het kantoorgedeelte van de oude fabriek van Villaforte. De brandweer laat weten de brand inmiddels onder controle te hebben, al gaat nablussen nog enkele uren duren. 

Het kantoorgedeelte van de oude fabriek en de loods erachter zijn volledig uitgebrand. Deze kunnen als verloren worden beschouwd. 

De brand werd gemeld door voorbijgangers. Op beelden van getuigen was te zien hoe vlammen en rook uit de zijkant van het gebouw kwamen. 

Rook

Er kwam uren lang dikke, zwarte rookpluimen omhoog vanuit het pand. Er zijn in de omgeving twee NL-Alerts verstuurd om omwonenden te waarschuwen voor de rook en hen te adviseren ramen en deuren gesloten te houden. De rook trok ook richting Gorinchem. Ook daar is een NL-Alert uitgegaan om mensen te waarschuwen uit de rook te blijven. Het rook was zelfs vanuit Kaatsheuvel te zien. 

Er waren veel blusvoertuigen en een hoogwerker aanwezig. Toen de loods aan de achterzijde van het kantoorgedeelte vlam vatte, trok de brandweer een waterscherm op om achterliggende bedrijven, waaronder een camperopslag, te beschermen. 

Het gebouw staat al een tijd leeg. Er waren plannen voor woningbouw op deze plek, maar die stuitten op bezwaren van omwonenden. 

Volledig scherm
Grote brand Woudrichem © BD
Volledig scherm
Grote brand in Woudrichem © FPMB / Anja van Beek
Volledig scherm
De rook gezien vanuit Kaatsheuvel © FPMB / Erik Haverhals
Volledig scherm
Grote brand in Woudrichem © FPMB / Anja van Beek
Volledig scherm
De brand in Woudrichem van een afstand gezien. © Anja Broeken
Volledig scherm
De vlammen slaan inmiddels uit het dak van voormalig bouwbedrijf Villaforte. © FPMB / Anja van Beek