Geen activiteiten Boven 't Gat.
Volledig scherm
Geen activiteiten Boven 't Gat. © Teus Van Tilborg

Coronavirus laat ook in Woudrichem sporen na, amper bezoekers in het vestingstadje

WOUDRICHEM - Het is stil Boven ‘t Gat, de plek van het voetveer naar Loevestein. Geen voetgangers en fietsers die de oversteek willen maken. En het zal nog een poos stil blijven daar. Het heeft allemaal te maken met het coronavirus. Het laat ook in Woudrichem zijn sporen na. 

Er zijn nauwelijks bezoekers in het vestingstadje. “Alle reserveringen voor de maanden april en juni zijn geannuleerd”, vertelt Peter Baks van het Stadsgidsengilde Woudrichem en stichting Boven ‘t Gat. “Er zijn dus voorlopig geen rondleidingen. We willen niet het risico lopen dat iemand besmet raakt. Groepen hebben zelf afgezegd, waaronder enkele groten, en ook wijzelf hebben groepen gecanceld.” 

Het zijn niet alleen de rondleidingen die niet doorgaan, ook andere activiteiten van het gilde zijn voorlopig opgeschort. “De toren is dicht, dus geen torenklimmen en ook de activiteiten met de scholen doen we nu niet. Ook in de Historische Haven gebeurt komende maanden niets. In mei kijken we hoe het verder gaat. Blijkt dan dat de maatregelen verlengd worden, dan passen we ons ook verder aan.”

De horeca houdt zich aan de regels. Alles is gesloten. Alleen bij ijssalon Baks is in de middaguren een ijsje te koop, onder strikte voorwaarden weliswaar. Niet binnen en niet opeten bij de ijssalon, maar thuis staat er vermeld. “We hopen dat men zich aan de regels houdt”, zegt de uitbaatster. Niet iedereen heeft het blijkbaar begrepen. Op het muurtje bij de kerk, lekker in het zonnetje, wordt van het ijsje genoten.

Boekhandel Tantje Bethje & Co is open en daar mag, zo valt te lezen, wel gehamsterd worden.