Volledig scherm
Waalwijks raadslid Ilse Langermans stapt op per 1 januari vanwege een nieuwe baan in het onderwijs. © Gemeente Waalwijk

D66 Waalwijk laat zetel vertrekkend raadslid leeg

UPDATEWAALWIJK - D66-raadslid Ilse Langermans legt per 1 januari haar functie neer als raadslid in Waalwijk. De vrijgekomen zetel wordt niet opnieuw ingevuld. Volgens Mieke Heuvelmans, voorzitter van D66 Midden-Brabant, heeft de partij niemand beschikbaar.

De volgende kandidaat op de lijst van D66 Waalwijk is Arend Meijer. ,,Hij is dit jaar gekozen in de Provinciale Staten. Om belangenverstrengeling te voorkomen hebben we het uitgangspunt dat iemand niet in meerdere bestuursorganen deelneemt.” D66 Waalwijk had in totaal zeven kandidaten op de lijst staan bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar. Ook de overige kandidaten zijn, volgens Heuvelmans, niet langer  beschikbaar. ,,Onder meer vanwege verhuizing.”

Dit komt niet vaak voor

Volgens griffier Guus Kocken van Waalwijk is het een unieke situatie dat een partij een raadszetel niet inneemt. Eerder gebeurde het in Vianen, Raalte en het Zeeuwse Capelle. ,,Maar vaak gebeurt het niet.” Volgens de griffier mag D66 niet iemand naar voren schuiven die tijdens de verkiezingen niet op de verkiezingslijst stond. ,,De partij moet het met deze lijst doen. Als niemand de zetel wil of kan innemen, dan blijft de zetel leeg tot de volgende verkiezingen.” 

De gemeenteraad van Waalwijk telt 29 zetels. Vanaf januari zijn er dus maar 28 bezet. ,,In theorie kunnen de stemmen dan inderdaad staken. Maar dat kan nu ook als er iemand bijvoorbeeld ziek is.”

Quote

We zien dat steeds meer kandidaten zeggen: ‘Ik wil wel op de lijst maar ik ga niet vier jaar in de raad zitten’.”

Henk Bouwmans, directeur Nederlandse Vereniging voor Raadsleden

Volgens Henk Bouwmans, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, wordt het voor politieke partijen steeds lastiger om serieuze kandidaten te vinden voor de gemeenteraad. ,,Vorig jaar waren er 58.000 kandidaten voor 8900 raadszetels in Nederland. Dat is voldoende zou je zeggen. Maar we zien dat steeds meer kandidaten zeggen: ‘Ik wil wel op de lijst maar ik ga niet vier jaar in de raad zitten’.”  

Stem wordt niet gebruikt

Dat D66 Waalwijk de verkiezingen in ging met zeven kandidaten, de kleinste kandidatenlijst van alle partijen in Waalwijk, vindt Bouwmans erg krap. ,,Zeker bij verkiezingswinst kun je dan snel in de problemen komen.” Bouwmans kan zich voorstellen dat de D66-kiezers in Waalwijk hier niet blij van worden. ,,De raad is het hoogste bestuursorgaan in de gemeente en hun stem wordt nu niet gebruikt.” 

D66 was winnaar bij verkiezingen

D66 heeft drie zetels in Waalwijk. De andere twee zetels worden bekleed door fractievoorzitter Sheila Schuijffel en raadslid Hans van den Meerendonk. D66 was vorig jaar bij de verkiezingen een van de winnaars. De partij kreeg in totaal 1734 stemmen en groeide met één zetel. Vertrekkend raadslid Langermans haalde in haar eentje 336 stemmen binnen. ,,En dat is procentueel gezien best veel”, aldus Kocken. 

Ilse Langermans stopt met het raadswerk omdat ze een nieuwe baan heeft in het onderwijs die, naar eigen zeggen, haar volledige aandacht vraagt.