Volledig scherm
Bert van Opzeeland bij een dassenburcht op Landgoed de Hoge Bank in Nieuwkuijk. © Gert-Jan Buijs/BD

Dassenstand lijdt onder droge zomers, maar dat verkeer is erger

Voor het tweede jaar op rij vlakt de groei van het aantal dassen in het gebied van de Dassenwerkgroep de Loonse en Drunense Duinen af. Nog nooit werden er zo veel doodgereden. En die droge zomers helpen zeker niet mee. Je zou van minder moedeloos worden.

Veertig doodgereden dassen in 2019, een jaar eerder meldde het jaarverslag er 21. Daar wordt Vlijmenaar Bert van Opzeeland niet vrolijk van. Hij is coördinator van Dassenwerkgroep Loonse en Drunense Duinen, met als werkgebied de driehoek Tilburg/Den Bosch/Raamsdonksveer.

Quote

Ik heb over het jaar 2018 nog elf nagekomen meldingen van dode dassen gekregen

Bert van Opzeeland , Dassenwerkgroep Loonse en Drunense Duinen

Dat lijkt bijna een verdubbeling, maar er zijn nuances. ,,Ik heb over het jaar 2018 nog elf nagekomen meldingen van dode dassen gekregen”, zegt Van Opzeeland. ,,Het slechte nieuws is dat achteraf in 2018 dus veel meer dassen zijn gesneuveld in het verkeer, namelijk 33. Het ‘goede nieuws’ is dat de stijging daardoor procentueel minder groot is. Maar dan hebben we nog steeds de hoogste stijging sinds wij in ‘99 begonnen.” In Heusden zijn negen dassen doodgereden, in Loon op Zand vier en in Waalwijk één.

‘Veel jonge dassen sterven voordat ze het stadium van volwassenheid bereiken’

Per 31 december telde het gebied tussen Den Bosch, Tilburg en Raamsdonksveer 230 dassen, twaalf meer dan eind 2018.

Maar er is meer. Wat Van Opzeeland vorig jaar al verwachtte gebeurde. Hij voorspelde al dat het gortdroge jaar 2018 zou doorwerken in 2019. ,,En ook 2019 is een heel droog jaar geworden. Dan kunnen dassen bijna niet bij hun favoriete voedsel - regenwormen - komen. Veel jonge dassen sterven voordat ze het stadium van volwassenheid bereiken.”

De dassendodenweg

Tot grote ergernis van Van Opzeeland is er niks gebeurd om de Heikant/Guldenberg in Haaren - de dassendodenweg van Nederland veiliger te maken voor dassen. ,,De gemeente Haaren draagt dat allemaal over aan de gemeente Vught.”

Haaren wordt per 2021 opgedeeld en de dassendodenweg komt nu in Vught te liggen. De dassenwerkgroep heeft jaren geprobeerd om Haaren tot maatregelen te bewegen. ,,Er waren best goeie plannen, met rasters, tunnels en wegversmallingen. Mijn hoop is nu gevestigd op de gemeente Vught. Ik hoop dat we niet weer in een heel lang traject belanden. Er is al heel veel goed voorwerk gedaan.”

Quote

Dassen hadden gaten gegraven in de mountainbi­ke route in de Loonse en Drunense Duinen

Bert van Opzeeland, Dassenwerkgroep Loonse en Drunense Duinen

Er waren ook leuke momenten. ,,Dassen hadden gaten gegraven in de mountainbike route in de Loonse en Drunense Duinen. Afgelopen oktober hebben we met Natuurmonumenten de route omgelegd. De mountainbikers waren nog blij ook. Ze hadden meteen extra bochten met hoogteverschillen.” Daarnaast kwamen er op grondgebied van de gemeente Loon op Zand twee dassenfamilies bij. Loon op Zand heeft met de Bergstraat wel een weg die veel dassenlevens eist.