‘Een gigantisch avontuur'. Het grote werk voor Energiek Heusden is begonnen
OUDHEUSDEN/ELSHOUT - In één keer is het grote werk voor Energiek Heusden begonnen: meedoen met de plannen voor een zonneveld van twintig hectare. De Heusdenaren moeten profiteren van het plan dat stroom op moet wekken voor 10.000 huishoudens.
Delen per e-mail
,,Een gigantisch avontuur.” Zo noemen Frie van Hulten en Rinus Zebregts het project in Oudheusden waar energiecoöperatie Energiek Heusden middenin zit. Nu kunnen avonturen goed, maar ook slecht aflopen. Dat weten ze bij Energiek Heusden ook wel. De voorzitter en secretaris zijn in elk geval overtuigd van een positieve afloop. Niet alleen omdat ze alle vertrouwen hebben in de grondeigenaar en in ontwikkelaar Sunvest, ook omdat er in hun ogen een goede overeenkomst ligt.
We hopen op den duur op duizenden leden. Want doe je niets, dan gaan de grote bedrijven hun rol pakken, worden ze eigenaar van wind- en zonneparken en verkopen ze de opgewekte stroom aan wie ze willen
Gezamenlijke inkoop, besparingsacties, informatie verstrekken, kleine projecten met zonnepanelen. Dat soort praktische ondersteuning aan inwoners en bedrijven biedt Energiek Heusden tot nu toe. Het zijn de korte-termijndoelen. Maar de ambities reiken verder, veel verder. De energiecoöperatie (nu zo'n 300 leden) doet er alles aan om de inwoners betrokken te houden bij grootschalige opwekking van duurzame energie, via zon en wind.
Van Hulten: ,,We hopen op den duur op duizenden leden. Want doe je niets, dan gaan de grote bedrijven hun rol pakken, worden ze eigenaar van wind- en zonneparken en verkopen ze de opgewekte stroom aan wie ze willen. Terwijl het geld juist naar de lokale samenleving moet.”
70.000 tot 75.000 panelen
De taak die voor Energiek Heusden is weggelegd: zorgen dat bij alle grote energieprojecten inwoners 50 procent zeggenschap hebben, en dat sprake is van 50 procent lokaal eigendom. Eisen die de gemeente Heusden, die nauw met Energiek samenwerkt, stelt aan projecten voor zonnevelden. Want niet de snelle jongens, maar de lokale samenleving moet profiteren.
Al die doelstellingen moeten nu ook concreet worden in de plannen om aan de Polderweg in Oudheusden een zonneveld van twintig hectare aan te leggen. 70.000 tot 75.000 panelen, goed voor de elektriciteit voor zo'n 10.000 huishoudens.
We hebben liever honderd kleine investeerders dan een paar grote. Dat is goed voor het draagvlak
De lokale grondeigenaar verpacht zijn grond. Ontwikkelaar Sunvest en Energiek Heusden krijgen beide gelijke zeggenschap, delen de winsten, maar staan ook beide aan de lat voor de investeringen. ,,We gaan uit van zo'n 17 miljoen euro aan kosten. Negentig procent loopt via leningen bij de bank. Daarmee schiet er voor Sunvest en ons samen zo'n 1,7 miljoen over om zelf bij te dragen, voor Energiek dus acht tot negen ton.”
Energiek denkt dat geld bijeen te kunnen krijgen via vooral obligatieleningen bij inwoners van Heusden. ,,Waarbij we liever honderd kleine investeerders hebben dan een paar grote. Dat is goed voor het draagvlak.”
Fonds voor Oudheusden
Het vinden van de acht à negen ton is volgens Van Hulten en Zebregts ‘geen fluitje van een cent'. ,,Velen zijn nodig, maar het is een goede investering met weinig risico's en een aardig rendement van zo'n 3,5 tot 4 procent.”
Zo'n rendement is leuk voor de individuele Heusdenaar die er geld in steekt. Maar hoe profiteert de samenleving als geheel? Dat gaat via een Omgevingsfonds voor Oudheusden en een Duurzaamheidsfonds voor heel de gemeente. Normaal gesproken zijn de investeringen na vijftien jaar afgelost, mede dankzij de gegarandeerde SDE+-subsidie. Na die vijftien jaar zou het rendement, globaal gesproken, dan voor de helft naar Sunvest gaan en voor de helft naar de fondsen.
De besteding van het geld moet wel iets te maken hebben met duurzaamheid. Het gaat niet om spiegeltjes en kraaltjes
Wordt dat dus vijftien jaar wachten voordat de hele gemeenschap profiteert? Nee, in geval van Oudheusden niet. Met de drie partijen is een manier gevonden om de eerste tijd, jaarlijks zo'n 25.000 tot 30.000 euro in die fondsen te stoppen. Dat wordt later weer verrekend.
Wat er met het geld uit die fondsen gebeurt? Vrijwel zeker gaan aparte stichtingen daarover beslissen, al dan niet in samenspraak met bijvoorbeeld Buurt Bestuurt en de gemeente Heusden. Veel moet nog uitgewerkt worden. Zebregts: ,,Maar de besteding van het geld moet wel iets te maken hebben met duurzaamheid. Het gaat niet om spiegeltjes en kraaltjes.”
Als er eenmaal een zonneveld ligt en er is geld beschikbaar voor de samenleving, dan kunnen we iets laten zien
Energiek heeft de afgelopen tijd nooit het gevoel gehad dat het project ‘te groot’ is. Ook al lijkt het soms ‘te mooi om waar te zijn'. ,,De onderhandelingen waren echt niet in een uurtje afgerond. En hoewel we zelf de nodige kennis en ervaring in huis hebben, hebben we waar nodig hulp van professionals ingeroepen. Veel is al geregeld, maar er moet ook nog het een en ander gebeuren.”
Grote vraag is bijvoorbeeld of Enexis voldoende capaciteit heeft om de opgewekte elektriciteit af te nemen. Als dat zo is, kan het zonneveld er in 2023/2024 liggen, voor maximaal 25 jaar. Van Hulten: ,,We hopen dat dit project ons goed op de kaart zet. Als er eenmaal een zonneveld ligt en er is geld beschikbaar voor de samenleving, dan kunnen we iets laten zien.”
Toewerken naar eigen energiebedrijf
Met extra leden en straks een goed functionerend zonneveld waarvan ‘heel Heusden’ profiteert, houden de ambities voor Energiek Heusden nog niet op. ,,We willen het liefst de hier opgewekte stroom zelf inkopen en beschikbaar maken voor inwoners en bedrijven, via een soort ‘eigen’ energiebedrijf. Maar dan zijn we wel even verder.”
De samenwerking binnen het project voor een zonneveld van zes hectare langs de Mariëndonkstraat in Elshout, verdeeld over twee locaties, is minder intensief dan die in Oudheusden. Energiek Heusden heeft daar nog geen samenwerkingsovereenkomst gesloten, wel is wel in gesprek.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
UPDATE
Klokken Sint Jan van slag: repareren lukt pas volgende week
WAALWIJK - De klokken van de Sint Jan in Waalwijk zijn van slag. In de elektrische installatie die de klokken aanstuurt, zit een storing. Omwonenden zullen even geduld moeten hebben. ,,De firma die het systeem kan repareren heeft volgende week pas tijd”, zegt Max van Mierlo van de Stichting Vrienden van de Sint Jan. -
Koken & eten
Dit is waarom je moet oppassen met het gebruik van bakpapier
Groente grillen zonder aangekoekte bakplaat: velletje bakpapier, oven aan en gaan. Maar bakpapier kan een kleine hoeveelheid PFAS bevatten. Deze chemische stoffen breken vrijwel niet af in het milieu en zijn schadelijk voor de gezondheid. -
Nieuwe bewoner voor bedrijventerrein Haven: SIG Benelux verhuist hoofdkantoor en distributiecentrum naar Waalwijk
WAALWIJK - SIG Benelux verhuist haar hoofdkantoor en distributiecentrum van Oisterwijk naar Waalwijk. Het bedrijf in materialen voor afbouw en technische isolatie, bouwt aan de Industrieweg een pand van 15.000 vierkante meter. -
Toch bomen plat voor aanleg fietspad Tuinbouwweg
ELSHOUT/VLIJMEN - De gesprekken met de bewoners van de Tuinbouwweg over de aankoop van grond zijn zo ver, dat Heusden de volgende stap zet om langs die weg een fietspad aan te leggen. Over ongeveer een jaar zou de eerste fietser er overheen kunnen rijden. Er moeten 65 bomen plat. -
PREMIUM
Hoe ingrijpend ook, Casade kiest bewust voor sloop in Sprang: ‘Het pakt vaak ook positief uit’
Slapeloze nachten, boosheid en verdriet, spandoeken. Bij buurtbewoners van de Molenstraat in Sprang-Capelle hakt de voorgenomen sloop van hun woning er flink in. Casade-directeur Roel van Gurp heeft begrip voor de felle emoties. Maar zijn wooncorporatie ziet écht geen andere weg.
-
Nu meldt ook KPN zich in de glasvezelstrijd in Heusden: ‘Het kan geen kwaad dat inwoners keuze hebben’
VLIJMEN - Ook KPN heeft zich gemeld in de strijd om de glasvezelgunst van de Heusdenaren. KPN legt naar verwachting vanaf augustus in anderhalf jaar tijd een netwerk aan in héél de gemeente, het buitengebied uitgezonderd. En dat allemaal los van de vraag of inwoners ook daadwerkelijk een sluiting willen. -
PREMIUM
Bierdrinkers worden vaker gestoken door muggen, en andere weetjes over beestjes
Het tekenseizoen is begonnen, dus controleer je lichaam goed. Maar er liggen meer beestjes op de loer om je te steken en te bijten. Wie hebben het op jou gemunt? -
VIDEO
Apple onthult flinterdunne iMac in zeven verschillende kleuren
Apple heeft tijdens een presentatie zijn iMac-computer compleet in het nieuw gestoken. De vernieuwde variant is flinterdun en verkrijgbaar in zeven verschillende kleuren.