Ernst en Luim speelt ‘Een soort Hades’ in Haarsteeg: fascinerend schouwspel over psychiatrische inrichting
HAARSTEEG - Wat doe ik hier? Menig toeschouwer bekroop in het eerste halfuur dat gevoel bij het aanschouwen van Een soort Hades, geschreven door Lars Norén en in de Steeg in Haarsteeg op de planken gebracht door Ernst en Luim.
Immers, in dit stuk, dat zich afspeelt in een psychiatrische inrichting, worden de ongeschreven wetten van het toneel met voeten getreden: er is geen route voor het verhaal, dat zich langs allerlei wegen, zijwegen en geitenpaadjes uiteindelijk zijn eindbestemming bereikt: het plot.
In die inrichting heeft iedereen zijn eigen verhaal. Een doodlopende weg, die telkens weer wordt ingeslagen. De patiënten kunnen niet anders: gefnuikt door het leven, door hun omgeving, door hun onvervulde verlangens hebben ze zich vastgedraaid in hun eigen wereldje. Die van de ander telt niet mee.
En dat maakt Een soort Hades zo ongemakkelijk om te bekijken - althans het eerste halfuur. Totdat je gaat beseffen: dit is wel degelijk de realiteit, zo is het leven op een gesloten psychiatrische afdeling: er is geen ontwikkeling, het is stilstaand water. Als dat eenmaal is ingedaald, kun je je meer inleven in die dolende mensen.
Dialogen door elkaar
Soms staan er meer dan twintig mensen op het toneel, zonder dat ze echte aandacht voor elkaar hebben. Hooguit om alleen hun eigen problemen voor de zoveelste keer over het voetlicht te brengen. Dat maakt het spelen hondsmoeilijk, zeker als er dialogen door elkaar gaan lopen. Je balanceert op een koord, één misstap - tekst vergeten, te vroeg of te laat uit de mond laten rollen -, dan zou magie van het spel en de setting onderuit halen. Het gebeurde niet, heel knap.
Het was voor de cast van Ernst en Luim even slikken toen regisseur Anneke Schröder Een soort Hades wilde opvoeren. Immers, het gebeurt maar zelden - en zeker niet door een amateurgezelschap. De uitdaging werd aangegaan, en dat betaalde zich uit.
Elk personage kwam volledig en geloofwaardig tot zijn recht. Het leverde een fascinerend schouwspel op. Geen toneelstuk, maar een kijkdoos in een inrichting, waarin wordt geleefd in gestolde tijd. Een tijdloos monument voor Ernst en Luim, die met haar honderdste voorstelling met dit stuk zichzelf én het publiek een fascinerende avond schonk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Tilburgs stel koopt woning met overlastgevende buurman, koop mag niet ongedaan gemaakt worden
Tilburg -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
Minder denken, meer maken, dat leerde Mariska Koolen: ‘Er schuilt veel intelligentie in het maken zelf’
Drie maanden lang was de Amsterdamse kunstenares Mariska Koolen (1988) te vinden in het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) in Oisterwijk. Daar herontdekte ze haar passie voor keramiek. Recent werk is nu te zien in Den Bosch.'s-Hertogenbosch -
PREMIUM
Van snijden in de hersenen tot een goed gesprek: boek over eeuwen psychiatrie
DEN BOSCH - Vroeger, héél vroeger, kon je er tegen betaling kijken naar ‘gekken’ die warme bollen aten. Tegenwoordig zijn de cliënten van de psychiatrische instelling Reinier van Arkel een stuk beter af. Oud-medewerker Alfred van Egmond schreef een boek over de ruim 580 jaar van de oudste ggz-instelling van het land.'s-Hertogenbosch -
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
De afsluiting van het schooljaar komt eraan, met (voor de basisschool) een avondvierdaagse, afscheidsmusical en barbecue met de klas. Structuurcoach Marleen Gondelach heeft tips om de hectiek van de maand juni te helpen bedwingen. ,,Zeg je ‘nee’ tegen anderen, dan zeg je ‘ja’ tegen jezelf en je kinderen.”
-
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
-
-
-
LEZERSBRIEF
Mikkers op de foto
Afgelopen zaterdag zondag een artikel in de krant: ‘Den Bosch mag zichzelf meer op de borst kloppen’ met een foto van onze burgermeester. Die foto zegt gelijk alles waarom we ons niet echt veilig voelen als we op een drukke dag door het centrum van den Bosch lopen. Rechts op de achtergrond een gezin incl. hond en links een fietser. Dat laatste daar gaat het om. Als je met je partner door het winkelgebied loopt duf je bv niets aan te wijzen bang dat je een fietser van de fiets slaat of dat je zelf gewond raakt. Kortom Burgervader ban de fietsen uit het centrum, zeker op de drukke dagen!!'s-Hertogenbosch -
Bye, bye KLM Open, hello Solheim Cup in Cromvoirt: ‘Van 42.000 naar 140.000 bezoekers’
Er is een einde gekomen aan drie jaar KLM Open op Bernardus Golf. In Cromvoirt kijken ze terug op een evenement dat de baan internationaal op de kaart heeft gezet. ‘We zijn een bucketlist-baan geworden’. Vooruitgekeken wordt er ook. Over drie jaar komt de Solheim Cup langs. ‘Die trekt nog veel meer publiek: zo tussen de 120.000 en 140.000 bezoekers.’'s-Hertogenbosch