Volledig scherm
© Thinkstock

Groen licht voor atletiekaccommodatie voor Altena Road Runners, maar vraagtekens bij draagkracht paardenvereniging

SLEEUWIJK - Jaren is erover gesproken en veel plannen zijn de revue gepasseerd. Maar nu is de kogel toch door de kerk. Altena Road Runners (ARR) krijgt een eigen atletiekaccommodatie aan de Nieuwe Roef, achter het Altena College in Sleeuwijk. De raad van Altena stemde daar dinsdagavond mee in. De daarvoor nodige verplaatsing van paardensportvereniging De Nieuwe Roef naar de Roef 5 kon eveneens op steun rekenen. 

Niet alleen kregen de locaties groen licht, ook werd ingestemd met een aanvulling met 958.000 euro op het al beschikbare bedrag. De atletiekaccommodatie leverde nauwelijks nog discussie. ,,Klaar voor de start: af”, vatte Philip den Haan (AL) het proces bondig samen. 

De vragen en opmerkingen die er nog waren, betroffen vooral de paardensportvereniging. Is die echt wel in staat 100.000 euro bij te dragen in de vorm van bijvoorbeeld zelfwerkzaamheid? En wat als later blijkt dat de club hiertoe toch niet in staat is? Peter Noordergraaf (SGP vond het door de vereniging overlegde stuk waarin verklaard wordt die verplichting aan te gaan "te mager." Arno Bouman (CDA) was het daarmee eens. Jan Kolff (VVD) had ook vraagtekens bij het stuk omdat er niet concreet in aangegeven wordt hoe dit bedrag ingevuld wordt. "We kunnen er alle kanten mee op." Pauline van den Tol (BSA) maakte nog eens duidelijk de noodzaak van een verhuizing van de paardensportvereniging niet in te zien. ,,De vereniging heeft nu een probleem door 100.000 euro bij te moeten dragen. En dat is oneerlijk.”

Wethouder Peter van der Ven (AL) toonde begrip voor de zorg bij de garantie. Maar hij zei alle vertrouwen te hebben in de vereniging. "Het is een trouwe partner waardoor het mede mogelijk is geworden de atletiekaccommodatie te realiseren." Met de vereniging gaat hij overleggen hoe het bedrag ingevuld gaat worden. Klip en klaar beloofde hij de raad zich te zullen houden aan het voor de verplaatsing beschikbaar gestelde bedrag van 625.000 euro, ook als de vereniging het toch niet lukt aan de verplichting te voldoen. Daarmee haalde hij de kou uit de lucht. Hij hoopt dat uit de nieuwe locatie aan de Roef een mooi hippisch centrum voor heel Altena voortkomt. 

Marjan van der Meij (CU) vroeg nog aandacht voor de verkeersveiligheid rond de nieuwe atletiekaccommodatie.
Uiteindelijk stemde de VVD fractie tegen het voorstel omdat ze de verhuizing van de paardensportvereniging niet noodzakelijk vond. Van de CU fractie stemde Wijnand van der Hoeven tegen, zonder daarvoor een reden aan te geven.