Henk Romeijn: ‘Een verzetsheld met kanttekeningen’
Het relaas over Henk Romeijn, die in de Tweede Wereldoorlog als verzetsheld is gestorven, heeft Bart Beaard het meest geïntrigeerd in zijn boek Historisch Heusden in 100 verhalen. “Henk had bravoure, was ook roekeloos.”
In 2015 krijgt Bart Beaard tijdens een verjaardagsfeestje een brief, gedateerd uit 1943. Misschien kun je er als heemkundige wat mee? De Drunenaar is zo’n type dat wil weten wat voor verhaal erachter zit. Het is, zo zegt Beaard, het meeste bijzondere die hij heeft neergepend voor zijn boek Historisch Heusden in 100 verhalen. Gisteren werd het in het Drunense partycentrum De Remise gepresenteerd.
De brief is niet gesigneerd, maar de aanhef – gericht aan de pleegouders – verraadt al dat het is opgesteld door Henk Romeijn. Een clandestien schrijven, vanuit de strafgevangenis in Arnhem. De teneur: de pas 22-jarige Henk Romeijn neemt afscheid, weet dat hij zal worden gefusilleerd.
Op 8 juli 1943 pleegt hij een aanslag op Anton van Dijk, commissaris van politie te Nijmegen, een fanatiek jager op Joden. Hij raakt zwaar gewond, overlijdt op 31 augustus. Beaard: “Een paar straten verderop stond een fiets klaar om mee te vluchten. Maar omwonenden denken dat hij die weg wil halen. Ze sluiten hem in, dragen hem over aan de politie.”
Boekje
Bij Romeijn, in 1921 geboren in Rotterdam en zes jaar later in Drunen opgenomen in het gezin van Hannes en Kee van Loon als pleegkind, vindt de politie een zakboekje. ,,Daarin stonden de namen van Marcel en Harrie Verwiel, zonen van Arnold Verwiel. Die was leider was van het Distributiekantoor in Waalwijk. Romeijn werkte met Harrie Verwiel op het agentschap van het Distributiekantoor in Drunen. Marcel had samen met Henk Romeijn en Hendrik van Iersel, ook een medewerker van het kantoor in Waalwijk, die aanslag willen plegen. Maar bij het verkennen waren ze nog niet zeker van hun zaak en wilden Hendrik en Marcel het uitstellen. Henk niet, dus deed hij het in zijn eentje.”
Op 5 april 1944 wordt Henk Romeijn gefusilleerd. ,,Waar, dat weten we nog steeds niet. Ook is zijn lichaam nooit gevonden.” Beaard heeft het wel proberen te achterhalen. ,,Met een DNA-test. Henk had twee halfbroers, Bob en William. Ook dat is bij toeval ontdekt. Bij Bob is wangslijm afgenomen en dat is door de databank gegaan van de Werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog. Dat leverde niks op.”
Waar hij vermoord is, dat weten we nog steeds niet. Ook is zijn lichaam nooit gevonden
Doodstraf
Op 27 maart 1944 veroordeelt het SS- und Polizeigericht Den Haag Henk Romeijn tot de doodstraf. ,,Dat is laat. Wat is er in die tussentijd, gevangen gezeten in Kamp Vught, gebeurd? Hij leed aan tuberculose, verbleef in 1942 in het sanatorium Kalorama in Beek-Ubbergen bij Nijmegen. Daar kwam hij contact met CS-6, een Amsterdamse verzetsgroep, die ook voor het wapen zorgde. Wie weet hebben de Duitsers allerlei medische experimenten met hem uitgehaald. Maar van het medisch dossier is niets meer teruggevonden. De bezetter kon niet alleen uitstekend archiveren, maar het ook wegmoffelen.”
Henk had zijn vader verteld dat hij een aanslag zou plegen op Van Dijk. Daar waren zij enorm van geschrokken.
Bart Beaard brengt in 2016 een boek over Henk Romeijn uit. Dat krijgt nog een aardig staartje. ,,Bertjan Kers schreef er een stuk over voor deze krant. En de Gelderlander. Word ik gebeld, Jan van Kerkhof aan de lijn. Zijn vader, Gerard, was politieagent geweest en had in de oorlog met de door Henk Romeijn doodgeschoten Anton van Dijk samengewerkt. Of ik onmiddellijk naar Nijmegen kon komen.”
Daar hoort Beaard dat Henk en Jan elkaar kenden vanuit het sanatorium. ,,Ook dat vader Gerard van Kerkhof zo veel mogelijk de opdracht traineerde van zijn superieur Anton van Dijk om het buitengebied van Nijmegen naar Joden uit te kammen. Er was dus een vertrouwensbasis tussen Gerard en Henk. Henk, zo vertelde Jan, had zijn vader verteld dat hij een aanslag zou plegen op Van Dijk. Daar waren zij enorm van geschrokken. Vooral was er de angst dat de relatie tussen Van Kerkhof en Romeijn bekend zou worden als hij gepakt zou worden.”
Is Henk Romeijn een verzetsheld? “Ja”, zegt Beaard. “Maar wel met kanttekeningen. Henk was vol bravoure, impulsief, roekeloos. Hij had die aanslag slecht voorbereid – zo’n boekje op zak is heel erg nonchalant. Daarmee heeft hij anderen in gevaar gebracht.”
Historisch Heusden in 100 verhalen is à €25 te koop o.a. bij Boekhandel Sikkers in Drunen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM23
Plast je kat in huis? Zo los je dat op: ‘Veel mensen vinden het niet mooi, maar het lost veel op’
Kattenpis op je vers gewassen lakens: geen pretje. Het plakt, het stinkt en je krijgt de geur er moeilijk uit. Maar hoe komt het dat katten soms op bed plassen? En hoe los je dat het beste op? Anneleen Bru, die onder meer de boekenreeks I Love Happy Cats schreef, helpt je op weg. -
PREMIUM
Mantelzorgers kunnen door logeerzorg even op adem komen
ETTEN-LEUR - Mantelzorgers hebben soms ook even rust nodig. Met logeerzorg kan dat. Vier zorginstellingen in de regio hebben dat geregeld. -
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
PREMIUM
Kickbokser Mohammed J. blijft vastzitten; Glory-wedstrijd van de baan
DEN BOSCH – De van drugs- en wapenhandel verdachte Bossche kickbokser Mohammed J. blijft nog zeker 90 dagen in de cel. De rechtbank in Den Bosch besloot woensdagmiddag dat zijn voorarrest wordt verlengd. -
Efteling 1,5 uur stil door stroomstoring, ook 38.000 adressen rond Tilburg getroffen
Door een stroomstoring zaten dinsdagmiddag ruim 38.000 adressen in Tilburg en de omgeving zonder elektriciteit. Vooral mensen in de dorpen rond de stad hadden daar last van: zo viel de stroom in achttien andere plaatsen uit. Door de storing zat ook de hele Efteling zonder elektriciteit. Rond 15.50 uur, zo'n anderhalf uur na het begin van de storing, had iedereen in de omgeving weer stroom.
-
PREMIUM
Hoe een verslaving levens op z’n kop zet: ‘Moedige Moeder’ Anja weet er alles van en helpt nu lotgenoten
WAALWIJK – Het leven met een zoon met een verslaving is loodzwaar, met veel verborgen leed. Anja Douwes snakte naar een luisterend oor en vond die bij de Moedige Moeders. Nu wil ze zelf lotgenoten helpen met een Waalwijkse groep. -
-
-
PREMIUM18
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM
Geerpark krijgt z’n hondenuitrendveld, Heusden houdt wel rekening met verzet
VLIJMEN – Hondenbezitters, maar ook buurtbewoners, opgelet: aan de Mortelweg in wijk Geerpark in Vlijmen komt een hondenuitrenveld. Tenminste, dat is het plan van de gemeente. Heusden vreest dat niet iedereen er blij mee is.