JJ Bende uit Vught, 3e bij kapellenrodeo
Volledig scherm
JJ Bende uit Vught, 3e bij kapellenrodeo © Jeannette Trum

Het Keinderkupkesfestival in Dwergonië wint het van storm Dennis


DRUNEN - Dat een optocht niet altijd buiten plaats hoeft te vinden blijkt tijdens het 44e Keinderkupkesfestival (KKF). Om buiten geen onnodige risico's te lopen heeft de organisatie besloten de gangen van de Voorste Venne in Drunen te gebruiken voor de optocht. En zoals we van een optocht gewend zijn, ook bij deze was het een kwestie van wachten tot men door kon lopen.

De deelnemers aan dit festival zijn de jeugdraden van 9 gemeentes, te weten Vught, Helvoirt, Vlijmen, Esch, Sint- Michielsgestel, Ammerzoden, Hilvarenbeek, Rijen en uiteraard Drunen. In zaal Utopia staan de deelnemers te wachten tot ze kunnen vertrekken Ondanks de improvisatie loopt de start van de optocht maar 5 minuten uit. In de grote zaal is het defilé voor de burgemeester, jeugdburgemeester en alle belangstellenden en niet te vergeten de jury. Die bepaalt uiteindelijk wie er met de Keinderkup, de wisseltrofee, naar huis gaat. 

Tijdens het middagprogramma zijn er optredens waarbij de jeugdraden zich in tenue presenteren en een lied ten gehore brengen of een dans uitvoeren die ook beoordeeld worden door de jury. In zaal Utopia is het aan de kapellen om zich te bewijzen tijdens de kapellenrodeo. Aangezien niet iedere gemeente een eigen kapel heeft doen hier maar 5 gemeentes aan mee. 

Emma Stieger, voorzitster van het KKF Dwergonië is supertrots op het resultaat. "Dit hadden we nooit kunnen doen zonder onze 150 vrijwilligers", vertelt ze. "We hebben een map met draaiboeken van 44 jaar. Het programma staat vast dus dat is ons uitgangspunt. We kunnen er zelf wel elementen aan toe voegen. Wij hebben gekozen voor een fotoboot, waar de kinderen een leuke fotostrip kunnen laten maken.” Jolanda van Spijk, vrijwilligster, vertelt dat het thema van dit jaar ‘Er lopt een stripke deur’.

Voor Lizzy van Schijndel en Fleur Burgmans uit Keiespellerdurp (Helvoirt) is het de eerste keer dat ze dit als jeugdraadslid meemaken. Ze vinden het allemaal heel erg leuk behalve dat de optocht binnen was en niet buiten. En ze hadden het zó warm.

Vera van den Nieuwelaar en Loes Swinkels maken deel uit van de JJ Bende uit Vught of wel de hofkapel van de jeugdraad. Ze zitten zich mentaal voor te bereiden op de kapellenrodeo. 

In het jubileumjaar heeft Drunen de eer om dit festival te organiseren. "Ik hecht niet zoveel waarde aan het feit dat dit een jubileumjaar is. Voor mij gaat het alleen om het festival en het plezier dat iedereen hieraan beleeft", laat Ad Marisaël, voorzitter van de Kommissie Vastenavond Dwergonië (KVD)weten. " En dankzij de fantastische samenwerking met het personeel van de Voorste Venne is ook dit festival weer geslaagd.”

De nummers 1,2 en 3 bij de optocht zijn Esch, Ammerzoden en Rijen
De nummers 1,2 en 3 bij de liedjes/dansjes zijn Esch, Vlijmen en Hilvarenbeek
De winnaar van de Keinderkup wisselbeker is Esch
Bij de kapellenrodeo zijn Benbetoeterd uit Hilvarenbeek1e, de Kijkers uit Helvoirt 2e en de JJ bende uit Vught 3e geworden.

Emma Stieger, voorzitster Keinderkupkesfestival Drunen
Volledig scherm
Emma Stieger, voorzitster Keinderkupkesfestival Drunen © Jeannette Trum
Lizzy van Schijndel (L) en Fleur Burgmans (R), jeugdraad Helvoirt
Volledig scherm
Lizzy van Schijndel (L) en Fleur Burgmans (R), jeugdraad Helvoirt © Jeannette Trum