Volledig scherm
Hulp in het huishouden. © Getty Images/Image Source

Heusden al veel meer kwijt aan huishoudelijke hulp

VLIJMEN - Heusden had er voor volgend jaar al rekening mee gehouden, een stijging van misschien wel een paar ton voor de uitgaven voor huishoudelijke hulp. Naar nu blijkt lopen echter ook dit jaar de kosten al flink op, naar verwachting met 165.000 euro.

Belangrijke oorzaak van de extra uitgaven is dat de eigen bijdrage die mensen voor de hulp moeten betalen, is verlaagd naar maximaal 17,50 euro. Daardoor wordt het aantrekkelijker om de hulp via de gemeente aan te vragen, en niet meer zelf iemand in te schakelen.

Geen 25 extra ‘klanten’, maar 150 

Heusden had erop gerekend dat dit jaar, in vergelijking met 2018, 25 mensen extra voor hulp bij het huishouden zouden aankloppen bij de gemeente. Maar dat zijn er al 150, een toename van 20 procent.

Wat ook meespeelt is dat de gemeente huishoudelijke hulp sinds april op een andere manier 'inkoopt'. Zo worden mensen bij het stellen van de indicatie ingedeeld in een hogere categorie, waardoor Heusden meer geld kwijt is. De gevolgen zijn nog niet in beeld, maar de gemeente denkt dat ook dit extra geld gaat kosten.