Heusden op scherp na uitspraak minister over quotum arbeidsmigranten
VLIJMEN - Heusden gaat de uitspraken van minister Koolmees over het stellen van quota aan de huisvesting ‘zorgvuldig bestuderen’, aldus wethouder Thom Blankers. Hij gaat er voorlopig vanuit dat de Heusdense plannen overeind kunnen blijven. ,,Als dat niet zo blijkt te zijn, gaan we ze aanpassen.”
Delen per e-mail
Blankers reageert daarmee op de antwoorden van minister Wouter Koolmees (sociale zaken) op Kamervragen. Koolmees stelt dat het hanteren van quota voor de huisvesting van arbeidsmigranten op gespannen voet staat met Europese regelgeving. Na het lezen van een bericht in het Brabants Dagblad, gingen de alarmbellen in Heusden gelijk af.
Meer zicht krijgen, vergunning verplicht
Er zijn gemeenten in Nederland die dergelijke quota instellen. Soms niet direct, maar dan vaak indirect omdat hun beleid wel kan leiden maximum aantallen. Dit lijkt bijvoorbeeld in de Bommelerwaard te spelen. Of en in welke mate het geldt voor de regels die Heusden wil gaan hanteren voor de huisvesting van arbeidsmigranten, is dus nog niet duidelijk.
Heusden is de afgelopen tijd druk geweest met het opstellen van regels rond de huisvesting van deze groep. Heusden wil beter zicht krijgen op waar ze wonen, en stelt voortaan een vergunning verplicht. Heusden wil daarmee ook goede woonomstandigheden kunnen afdwingen en overlast voorkomen.
Spreiding
In Heusden wonen naar schatting nu zo'n 1.100 arbeidsmigranten, naar verwachting groeit dat aantal de komende jaren met nog eens 500. Velen werken in de agrarische sector en in de maakindustrie (zoals metaalbedrijven). De bedoeling is dat de gemeenteraad 15 december een besluit neemt over de regels.
Heusden kiest voor spreiding. Huisvesting op het terrein van de agrarische werkgevers heeft de absolute voorkeur. Daarna in panden aan de rand van enkele bedrijventerreinen en pas dáárna in woonstraten.
Scherpere regels
De politiek vroeg onlangs om de regels nog wat aan te scherpen, om te voorkomen dat op sommige plaatsen (te) veel arbeidsmigranten komen te wonen. Zo wordt het aantal toegestane bewoners in ‘geconcentreerde huisvesting’ in (historische) dorpslinten alsnog verlaagd van 30 naar 15. Aan de randen van een aantal bedrijventerrein mogen wél maximaal dertig arbeidsmigranten ‘geconcentreerd’ gaan wonen.
Hoogbouw
Heusden stelt dat in een woonomgeving in maximaal 5 procent van de huizen arbeidsmigranten mogen wonen. Ook moeten er altijd twee huizen tussen zitten. Aanvullend wordt nu bepaald dat in straten waar appartementengebouwen of flats staan, deze hoogbouw niet meetelt bij de 5-procentsnorm. In hoogbouw mogen namelijk geen arbeidsmigranten gaan wonen. Zou hoogbouw wel meetellen bij de norm, dan komt in die straten veel druk te staan op de eengezinswoningen.
De vraag is nu dus of Heusden met deze bepalingen handelt in strijd met Europese regelgeving, bijvoorbeeld als het gaat om het vrije verkeer van burgers. Ook hebben burgers uit lidstaten die werken in een andere lidstaat, ‘alle rechten en alle voordelen die aan de nationale werknemers inzake huisvesting zijn toegekend', aldus de minister.
We stellen alleen een maximum aan het aantal arbeidsmigranten bij kamergewijze verhuur; geen maximum aantallen arbeidsmigranten in de gemeente
Thom Blankers wijst erop dat de minister óók stelt dat hij in gesprek wil met de gemeenten. Hij wijst erop dat Heusden geen maximum stelt aan aantallen arbeidsmigranten die in de gemeente mogen wonen.
,,We stellen wel een maximum aan het aantal woningen in een straat waar arbeidsmigranten via kamergewijze verhuur mogen wonen. En verhuurders hoeven geen vergunning aan te vragen om mensen te huisvesten, maar voor kamergewijze verhuur. Dat geldt niet alleen voor arbeidsmigranten, ook voor bijvoorbeeld studenten.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waar moet Waalwijk heen met windmolens?'Je kunt het niet iedereen naar de zin maken’
WAALWIJK - Het gaat de gemeente niet lukken om al het verzet tegen de Waalwijkse windmolenplannen weg te nemen. Wethouder Dilek Odabisi zegt niet doof te zijn voor de kritiek. ,,Maar je kunt het niet iedereen naar de zin maken.” -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
Van Mossel blijft op overnamepad en lijft Opel Garage Vervloet in België in
WAALWIJK - Autogiant Van Mossel uit Waalwijk is nog altijd niet klaar met uitbreiden. Deze week werd Opel Garage Vervloet in het Belgische Duffel overgenomen. Van Mossel verhuist de garage naar Lier en neemt alle medewerkers van Vervloet over. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
Botsing tussen twee auto's in Herpt
HERPT- Aan de Groenstraat in Herpt zijn donderdagochtend twee auto's met elkaar in botsing gekomen. Een van de auto's liep veel schade op.
-
PREMIUM
Efteling komt omwonenden tegemoet: geen camperplaats aan Bernsehoef
KAATSHEUVEL - Het toekomstplan voor de Efteling is aangepast, om bezwaren van omwonenden te ondervangen. De camperplaats is gesneuveld en plannen voor gevreesde verkeersoverlast zijn beter onderbouwd. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
PREMIUM
Da's nou een carrièreswitch: geliefde wijkagente zwaait af bij politie en begint B&B in Spanje
Belinda (50) was een geliefd wijkagente in Drunen. Per 31 december is ze met ontslag en gaat ze met haar partner het avontuur aan in Spanje; een bed and breakfast in Calpe. Ze ziet niet om in wrok, maar het politiewerk werd er de laatste jaren niet leuker op. Nu is het tijd om haar hart te volgen.