Kerk in de steigers. Voor aannemer een alledaagswerk, voor parochie een hele klus
VLIJMEN - Je kunt nog zulke mooie plannen hebben voor onderhoud van de kerk, als het dak begint te lekken dan zit er maar één ding op: dat dak aanpakken. Dus moest de Augustinus-parochie in Vlijmen schuiven in de prioriteiten. Een deel van het dak krijgt nu nieuwe leien. ,,Die moeten er weer dertig tot veertig jaar tegen kunnen.”
Delen per e-mail
Fluitend doen de mannen op de twintig meter hoge steiger hun werk. Oké, het is wat flauwe woordspeling misschien, maar de klus aan de St. Jan Geboortekerk in Vlijmen gaat zo te horen van het spreekwoordelijke leien dakje. Dat beamen overigens Peter van Drunen en Marco van Os, respectievelijk vice-voorzitter en secretaris van het parochiebestuur. ,,Voor de aannemer, leidekkersbedrijf Van Kimmenade BV uit Helmond, is het alledaags werk.”
Plannen maken
Voor de Vlijmense parochie ligt dat toch net iets anders, alleen al financieel. Het onderhoud van een imposant rijksmonument als de St. Jan Geboortekerk brengt verantwoordelijkheden met zich mee. ,,We hebben de verplichting er zorgvuldig mee om te gaan", stelt Van Drunen.
Dat betekent onder meer uitvoerig inventariseren wat er allemaal moet gebeuren, mede op basis van rapporten van Monumentenwacht. ,,We beoordelen elk jaar welke werkzaamheden noodzakelijk zijn en wat wenselijk. We kijken ook naar zaken die misschien niet-noodzakelijk zijn, maar die we, in geval er geld over is, wel graag zouden willen uitvoeren.”
We zagen ook vanuit de kerk zelf al behoorlijke waterschade. Het was wel duidelijk dat die schade niet van een paar maanden was
De plannen die er lagen moesten enige tijd geleden deels op de schop, toen bleek dat het dak begon te lekken. ,,De leien bleken poreus, het dak begon te lekken en het houtwerk werd aangetast. We zagen ook vanuit de kerk zelf al behoorlijke waterschade. Het was wel duidelijk dat die schade niet van een paar maanden was", vertelt Van Os.
tekst gaat verder onder de foto
Hoewel de gedachte was dat de leien in ‘redelijke staat’ was, bleek de realiteit anders. ,,We zijn toen echt op het dak geweest en uit die inspectie bleek dat de kwalificatie ‘redelijk’ niet de juiste was", aldus Van Os. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) kwam tot dezelfde conclusie, waarna het onderhoudsplan werd aangepast. ,,We kunnen nu niet alles doen, maar doen het wel zo efficiënt mogelijk.”
Loopbruggen
De leien op een deel van het dak, vooral de westkant, worden nu vervangen. In totaal zo'n 18.000 stuks. Ook rotte balken en andere houtdelen worden aangepakt. Boven het plafond komen loopbruggen. ,,Om daar beter te kunnen werken, maar ook voor de vrijwilligers die er wel eens moeten zijn", licht Van Drunen toe. ,,Het is weliswaar relatief duur maar we nemen het mee, nu de boel toch open ligt en de steigers er staan.”
Dat laatste is ook de reden dat een deel schilderwerk wordt gedaan. Verder worden waar nodig de goten aangepakt.
Kosten
De totale kosten zijn 168.000 euro. De helft daarvan is rijkssubsidie, de andere 84.000 euro moet de parochie zelf betalen. Dat geld komt weliswaar uit een soort onderhoudsfonds, waar elk jaar geld in wordt gestort vanuit de gewone exploitatie. Met andere woorden: de parochianen brengen dat geld bijeen.
Dat laatste wordt steeds moeilijker, iets waar veel parochies last van hebben. Het ledental loopt terug, steeds minder mensen voelen zich betrokken bij de kerk. De Augustinus-parochie schrijft al een paar jaar rode cijfers. Dat baart het bestuur best zorgen.
Opvallend is dat de Actie Kerkbalans vorig jaar dertien procent meer opbracht dan een jaar eerder. ,,Omdat de grote renovatie eraan zat te komen, hebben we de parochianen om iets extra's gevraagd.” Dat werkte blijkbaar, ook al is het niet genoeg om de kosten te dekken.
Half april (voorlopig) klaar
Terwijl de vieringen in afgeslankte vorm in deze coronatijd ‘gewoon’ doorgaan, is de klus normaal gesproken half april klaar. Over een aantal jaren is de rest van het dak aan de beurt en ook de kerktoren moet gerenoveerd worden. Dat wordt een volgende uitdaging.
‘Ik hoop dat Heusden een kerkenvisie gaat opstellen’
VLIJMEN - Peter van Drunen, vice-voorzitter van het bestuur van de Augustinus-parochie in Vlijmen, maakt zich richting toekomst zorgen over het onderhoud van de kerk. ,,De kerk wordt niet gesubsidieerd door de overheid, parochianen moeten het opbrengen.”
Van Drunen hoopt dat de gemeente Heusden gaat nadenken over het opstellen van een Kerkenvisie, waar Rijk en provincie ook op aandringen. Zo werkt Waalwijk aan een Visie Religieus Erfgoed en gaat Loon op Zand zo’n kerkenvisie maken.
,,Dan zet je op een rij welke gebouwen er allemaal zijn, hoe je naar de toekomst kijkt, op welke manier je elkaar nodig hebt en kunt helpen, je denkt na over een eventuele alternatieve bestemming. Die laatste discussie krijg je met parochianen toch al”, aldus Van Drunen.
Kerk en dorpsgezicht
Hij hoopt dat ook niet-parochianen het belang van een goed onderhouden kerk voor het dorpsgezicht in zien en wellicht om die reden bij willen dragen aan het onderhoud. ,,We hopen dat we ook jongere mensen daarbij kunnen betrekken, dat die er warm voor gaan lopen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Bewoners maken zelf verantwoorde keuzes’; Altena op weg naar een welstandsvrije gemeente
ALTENA - Altena stevent af op een welstandsvrije gemeente. Die conclusie kan getrokken worden uit de behandeling van het toekomstige welstandsbeleid door de politiek. Een krappe meerderheid is voor. Voor het CDA en Progressief Altena gaat het echter te ver. -
Goed rijgedrag levert geld op voor goede doel: speciale snelheidsmeter bij school in Waalwijk
WAALWIJK - Goed rijgedrag wordt binnenkort beloond in Waalwijk. In de omgeving van de Juliana van Stolbergschool komt een speciale snelheidsmeter. Wie zich op de Woeringenlaan aan de maximum snelheid houdt, zorgt ervoor dat geld wordt gestort in een digitale spaarpot. -
PREMIUMKoken & eten
Zijn asperges lustopwekkend? Vijf feiten en fabels over het witte goud
Bij sommige boeren vind je ze al, maar donderdag begint het aspergeseizoen echt. Dan zijn we weer even in de ban van de groente waarover veel mythes bestaan. -
Het is nu stil aan het Plein, maar werk gaat snel verder
VLIJMEN - LT uit Vlijmen gaat na deze week verder met de bouw van een aantal commerciële ruimten en appartementen op de hoek Akkerstraat - Plein in Vlijmen. Woordvoerder Mattie van den Thillart gaat er vanuit dat de bouw over ongeveer een jaar klaar is. -
PREMIUMTechnische Dienst
‘Met deze techniek had een drama als Pukkelpop wellicht voorkomen kunnen worden’
Sociale media staan vol met een schat aan informatie. Veel meer dan grappige kattenfilmpjes en foto’s van foodporn. Met de juiste voelsprieten zijn snel en accuraat data te vinden die de wereld een stuk prettiger en veiliger kunnen maken. Die voelspriet heet PublicSonar.
-
PREMIUM
Huizencrisis kent juist veel winnaars
Dat de huizenmarkt op slot zit, is een wijdverspreid misverstand. In het afgelopen ‘coronajaar’ werden meer woningen verkocht dan ooit in Nederland. En jongeren komen niet meer aan een huis? Velen niet nee, maar een deel drijft de prijzen juist op. -
PREMIUM
Boete van 152.000 euro voor EuroParcs Kaatsheuvel: ‘Permanente bewoning mag niet’
KAATSHEUVEL - EuroParcs Resort in Kaatsheuvel heeft een boete gekregen van de gemeente Loon op Zand van 152.000 euro. Volgens de gemeente worden sommige huisjes op het vakantiepark permanent bewoond. En dat mag niet. -
PREMIUM
Afhalers zorgen voor drukte bij restaurants met Pasen: ‘Ik sta er echt van te kijken’
Er is dit jaar geen paasdrukte in de restaurants, maar wel bij de restaurants. Met Pasen willen mensen lekker eten, al kan dat al even niet meer buitenshuis. En dus gaat men volop eten afhalen. Dat is de ervaring van de Arcade en eetcafé City. “Ik sta er echt van te kijken.”