Volledig scherm
Bas Struik is onder de indruk van de fraaie gouldamadine. © Teus Van Tilborg

Kleurrijke vogelcharme bij vogeltentoostelling Woudrichem

WOUDRICHEM - Ze laten zich al van verre horen: de zebravinken, de kanaries, de parkieten. Kwetterend en fluitend begroeten ze de bezoeker van de jaarlijkse tentoonstelling van De Vogelvrienden in Woudrichem. Het is een vriendelijke begroeting. "Weet je", vertelt Bas Struik, "elke vogel heeft zijn eigen geluid. Met mensen is dat eigenlijk ook zo." 

Struik spreekt uit ervaring. Al 40 jaar is hij met vogels bezig. Ze hebben zijn hart gestolen. En dan vooral de grasparkiet. Hij heeft er veel, zo rond de 200. "Het is een leuk, sociaal diertje dat lekker kan kwebbelen. Continue hoor je ze. Het klinkt misschien apart, maar als ik thuiskom en zeg: ik ben er weer, beginnen ze te kwebbelen. Ze kennen mijn stem. Dat doen ze ook met elkaar." Een vorm van ontspanning noemt Struik het houden van vogels. "Ja, na een drukke werkdag voelt het voor mij als ontspanning. Vogels geven mij rust in deze hectische tijd. En dat vind ik erg fijn."

Vogelcharme

Er komt best wat bij kijken om vogels te houden. Struik: "Je moet ze goed verzorgen. Dat kost geld. Maar het is een hobby en dat mag wat kosten. Als je ze verkoopt levert het ook niet veel op. Voor mij is het echt puur een hobby." En dat geldt voor de meeste inzenders op de Altena Cup tentoonstelling. Zo'n 400 vogels zijn te bewonderen. Prachtige kleurrijke exemplaren vaak. "Elke vogel heeft zijn charme", vertelt Struik als hij langs de vogels loopt. "De een houdt van de grasparkiet en de ander van een tropische vogel. En dat is maar goed ook, anders zou je allemaal dezelfde vogels op de tentoonstelling hebben." Hij houdt stil bij een wel heel mooi vogel, een gouldamadine. Hij is ervan onder de indruk. "Hoe kan de natuur zo iets moois voortbrengen? Dit is echt iets aparts."

De Vogelvriend is nog een van de weinige vogelverenigingen in de streek. Van de zeven zijn er nog drie over. "En dat is jammer", vindt Struik. "Het is een algemene trend. Het probleem zit er vooral in dat er geen bestuursleden meer beschikbaar zijn. En dan houdt ook de vereniging op te bestaan. Onze vereniging is nog gezond met een volledig bestuur, 65 leden en daaronder, en dat is heel leuk, ook een aantal jongeren. Wij gaan door, zijn al bezig met de voorbereiding voor de tentoonstelling van volgend jaar en de zaal is tot 2030 vastgelegd."
Doordat er minder verenigingen zijn en ook de vereniging uit Wijk en Aalburg niet meer meedoet, krijg de tentoonstelling en daarmee de strijd om de Altena Cup een andere vorm. Geen verenigings- maar een persoonlijk klassement.