Volledig scherm
Op 22 mei 1945 komt Cis Suijs, op de foto nog in kampkleding, terug in Vlijmen. © Familie Suijs

Lezing en presentatie boek over Vlijmense verzetsheldin ‘pastoorke’ Cis Suijs

VLIJMEN - Heemkundekring Onsenoort verzorgt dinsdagavond 14 januari in Vlijmen een bijeenkomst over verzetsstrijdster Cis Suijs uit die plaats. Hans Suijs zal een lezing geven over zijn tante, die het concentratiekamp in Duitsland overleefde. 

Aansluitend presenteert de auteur uit Gouda zijn boek ‘Samen eervol overleefd’ over een grote groep moedige verzetsvrouwen uit de Tweede Wereldoorlog.  

Historicus Suijs (1943) is de zoon van verzetsman Herman Suijs, de broer van Cis. Zij werd op 6 september 1944 samen met 651 Nederlandse vrouwen vanuit Kamp Vught gedeporteerd naar Ravensbrück. 

Bijnaam 'pastoorke’

Daar kreeg ze de bijnaam ‘pastoorke’ vanwege haar rotsvaste geloof. Ze maakte er zelfs een eigen kerkboekje met alle gebeden voor de H. Mis die ze elke zondag in het kamp deed. Cis Suijs moest dwangarbeid verrichten voor het Agfa-commando bij Dachau en keerde na de bevrijding eind mei 1945 terug in haar dorp. Ze trouwde en overleed in 1982 in Den Bosch.    

Volledig scherm
Het kerkboekje van 14 x 14 cm bevat 48 handgeschreven bladzijden van weggegooid papier uit de prullenbakken in de Agfa-fabriek. © Hans Suijs

Bij toeval op internet

Hans Suijs wilde de laatste oorlogsmaanden van zijn tante Cis reconstrueren. Zelf sprak ze er nooit over, maar sommige andere overlevenden hadden hun kampverhalen wel opgeschreven. Bij toeval kwam de schrijver in februari 2015 op internet informatie tegen over de onverschrokken Agfa-vrouwen.  

Volledig scherm
Portret van Cis Suijs. © Hans Suijs

Eerder boek

Over de in december 1907 geboren verzetsstrijdster Cis Suijs verscheen vorig jaar mei al het boek ‘De tyranny verdryven’ van heemkundige Bert Meijs.  

Aanmelden 

De lezing met boekpresentatie door Hans Suijs wordt gehouden in Fletcher Hotel Prinsen, Julianastraat 18 in Vlijmen, en begint om 20.00 uur. De toegang is gratis, maar belangstellenden dienen zich wel aan te melden via bestuurs@hkkonsenoort.nl of 0416-320995.  

Volledig scherm
Omslag van het boek van auteur Hans Suijs uit Gouda. © Hans Suijs