Volledig scherm
Het voormalige Lipstterrein in Drunen, tijdens de sloop van de Lipsgebouwen. Inmiddels is alles weg. © air pro waalwijk

Metal Valley in Drunen alleen voor de metaal? Nee hoor, laat distributiecentrum maar komen

DRUNEN - Een jaar of vijf geleden versoepelde Heusden al de regels voor bedrijven die zich op bedrijventerrein Metal Valley in Drunen zouden willen vestigen. Nu heeft een distributiecentrum z’n oog laten vallen op een stuk grond. Welk bedrijf dat is of wat er vanuit het centrum verspreid gaat worden, is nog niet duidelijk. Maar de aanvraag past binnen de regels.

Heusden ziet eigenlijk het liefst dat Metal Valley in Drunen, het voormalige Lipsterrein, vol komt te staan met bedrijven die iets te maken hebben met de metaalindustrie. Maar de praktijk is dat die amper of geen interesse tonen. ,,Metaalbedrijven kiezen niet snel voor een verhuizing”, aldus wethouder Thom Blankers. Helemaal nieuw is dat niet, want niet voor niets besloot Heusden al in 2014 om de regels aan te passen. Daardoor zouden ook niet-metaal gerelateerde bedrijven zich er mogen vestigen.

Quote

Waalwijk en Tilburg blijven wat ons betreft de logistieke hotspots. Maar dan gaat het vooral om bedrijven boven de tien hectares. Hier gaat het om drie

Thom Blankers, wethouder gemeente Heusden
Volledig scherm
Wethouder Thom Blankers. © Paul Engelkes/ gemeente Heusden

Dat lijkt nu ook te gaan gebeuren. Volgens wethouders Blankers past de aanvraag voor een omgevingsvergunning binnen de regels van het bestemmingsplan. Ook al is door de drie Langstraatgemeenten onderling  afgesproken dat distributiecentra vooral naar Waalwijk worden doorgestuurd. 

,,Waalwijk en Tilburg zijn de logistieke hotspots en wat ons betreft houden we dat ook zo”, aldus Blankers in reactie op  vragen van Kees Musters (Gemeentebelangen) in de informatievergadering Ruimte & Duurzaamheid van deze week. ,,Maar dan gaat het vooral om bedrijven boven de tien hectares. Hier gaat het om drie.”

‘Zware industrie’

Frans van der Lee (Heusden Transparant) pleitte ervoor om voldoende grond over te houden voor bedrijven in de zware metaalsector. Blankers stelde dat daarvoor nog genoeg vierkante meters overblijven, maar dat de vestiging van 'zware industrie’ op Metal Valley wel steeds moeilijker wordt. Dit vanwege de stikstofproblematiek. ,,We zitten in Drunen dichtbij Natura 2000-gebieden.” 

De voormalige gieterij van Lips is gekocht door drie bedrijven, verenigd in The Lips Company. De gebouwen zijn inmiddels gesloopt.