Volledig scherm
Toen de Lipsfabriek én het carillon nog overeind stonden. © Beeld Werkt

‘Niks van waar dat carillon Lips zou zijn verkocht’

DRUNEN - Het carillon dat jarenlang het gezicht vormde van de Lips-fabrieken in Drunen móet ergens een nieuwe plek gaan krijgen. Nog steeds is niet bekend waar. Maar verhalen dat het zou zijn verkocht aan derden zijn volgens Wärtsilä toch echt een fabeltje. 

Wärtsilä en de gemeente Heusden zijn nog volop in gesprek over een nieuwe plek voor het zogeheten Lips-carillon, jarenlang blikvanger bij de Lips-fabrieken in Drunen. Waar de gesprekken precies over gaan, dat houden de betrokkenen voorlopig nog even voor zich. Maar één ding is zeker, de geruchten dat het carillon door Wärtsilä zou zijn verkocht aan ‘een derde’ verwijst een woordvoerster van het bedrijf naar het rijk der fabelen. ,,Vreemd hoe zo'n gerucht de wereld in komt.”

Quote

We gaan er nog steeds vanuit dat het ergens wordt herplaatst. We hebben vastgelegd dat het bedrijf na de sloop van de gebouwen met herplaat­sing aan de slag zou gaan

woordvoerder, gemeente Heusden

Ook bij de gemeente is niets bekend over verkoop van het carillon. ,,We gaan er nog steeds vanuit dat het ergens wordt herplaatst", reageert een woordvoerder. ,,Via zakelijk recht is vastgelegd dat het bedrijf na de sloop van de gebouwen met herplaatsing aan de slag zou gaan.”

Slopershamer

Het karakteristieke carillon met klokken van Koninklijke Eijsbouts is begin juni gedemonteerd. Het zou een plek kunnen krijgen op het terrein van de voormalige Lipsfabrieken, waar vooral scheepsschroeven werden gegoten.  De bedrijfsgebouwen zijn inmiddels geveld door de slopershamer. The Lips Company, een samenwerking van drie bedrijven, heeft het complex gekocht; er komt nieuwe bedrijvigheid voor terug. Eventueel zou het carillon daar weer een plek kunnen krijgen.

Volledig scherm
De sloop van het Lipscomplex, een paar weken geleden. © Air Pro Waalwijk

Maar ook andere plaatsen zijn al genoemd. Zoals de rotonde op de kruising Lipsstraat-Spoorlaan, of ergens in het centrum van Drunen. Heusden heeft  aan z'n inwoners gevraagd met suggesties te komen. Bart Beaard van heemkundekring Onsenoort heeft geopperd het carillon terug te laten komen bij sportpark De Schroef, op steenworp afstand van de voormalige Lips-fabrieken.

Er leven ook ideeën om andere overblijfselen van de Lipsfabrieken te hergebruiken in Drunen.

Volledig scherm
Carillon Scheepsschroevengieterij Lips NV in Drunen, gefotografeerd in 1965. . © Streekarchief Langstraat Heusden en Altena, Heusden. Foto WAA87233, Beeldbank SALHA