Volledig scherm
Eerder werden in de omgeving van Kaatsheuvel plekken aangetroffen, waar rommel was achtergelaten. © Politie Loon op Zand

Overlast groep daklozen voorbij? Nog niemand verbannen uit bossen

KAATSHEUVEL - De politie had de handen vol aan een groep daklozen in de omgeving van de Loonse en Drunense Duinen, maar het probleem lijkt nu onder controle. Om de overlast aan te pakken, kunnen mensen die zich misdragen een gebiedsverbod opgelegd krijgen. Maar de politie heeft dit extra instrument nog niet in hoeven zetten.

Politie en gemeente Loon op Zand zagen rond de zomer de overlast van een groep mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats toenemen. Het probleem speelde vooral in de omgeving van de Duinlaan. De politie trof slaapplaatsen in de bossen aan, maar ook bij de Horst en Roulet in Kaatsheuvel. Ze sprak soms van ‘erbarmelijke situaties’.  

Er zou nogal eens sprake zijn van rotzooi en overmatig alcoholgebruik. Het leidde tot een groeiend aantal klachten van wandelaars en fietsers, die zich onveilig voelden. 

Volgens de politie bestond de bewuste groep uit zo'n tien tot vijftien personen zonder vaste woon- of verblijfplaats, voornamelijk uit Oost Europa. Er werd wel gecontroleerd en bekeurd, maar daarmee kwam nog geen eind aan de overlast.  

In de fout

Eind september is daarom een gebiedsverbod ingevoerd voor de hele gemeente Loon op Zand. Wie in de fout gaat, kan voor minimaal 72 uur de toegang tot een gebied ontzegd worden. Als iemand zich daar niet aan houdt, wordt die aangehouden.

Quote

Het is in ieder geval nog niet nodig geweest om dit middel in te zetten

Woordvoerder politie

Het is nog te vroeg voor harde conclusies. Maar in een krappe twee maanden tijd is het gebiedsverbod nog niet opgelegd. Of de overlast nu voorbij is, durft de politiewoordvoerster nog niet te zeggen. ,,Maar het is in ieder geval niet nodig geweest om dit middel in te zetten.”

De politie benadrukte eerder dat de mensen zonder vaste verblijfplaats het meest gebaat zouden zijn bij een goede begeleiding en een vast dak boven het hoofd. Zo is een rol weggelegd voor de stichting Barka, die met name Poolse daklozen probeert te helpen aan werk, huisvesting of een terugkeer naar hun land.