Volledig scherm
Johan Rochat: ,,Ik kom uit een echte paardenfamilie".

Paardensport leeft minder in het land van Heusden en Altena: 'We moeten naar één vereniging voor alle paardenliefhebbers'

GIESSEN - Berlicum staat dit weekend vol met jonge paarden. Ook uit het Land van Heusden en Altena.

Een exemplaar van De Paardenkrant ligt op tafel. Op de vensterbank bekers die aan successen in de paardensport herinneren. Johan Rochat is een paardenman, zonder zelf paard gereden te hebben. ,,Ik heb altijd tussen de paarden gezeten, kom uit een echte paardenfamilie."

De Giessenaar is bestuurlijk actief in de paardensport bij de afdeling Midden Brabant Noord van het Koninklijk Warmbloed Paard Nederland. In die rol is hij betrokken bij de jonge paardencompetitie die komend weekend in Berlicum plaatsvindt met een groot aantal deelnemers uit Nederland, België en Duitsland.

Deze competitie is opgezet om jonge onervaren paarden op een laagdrempelige manier te laten wennen aan het presteren op een andere locatie dan thuis.

,,Als je in Midden-Brabant komt, leeft de paardensport meer dan hier", vindt hij. ,,Dat is ook wel te verklaren. Je hebt hier weinig uitrijmogelijkheden. Er zijn wel ruiterpaden bijgekomen en dat is mooi. Maar ze gaan veel over verharde wegen en andere paden zijn niet altijd berijdbaar vanwege de ondergrond. Ook zijn er wel serieuze fokkers bijgekomen, maar toch minder dan elders in Brabant."

Maar er is toch wel paardensport in het Land van Heusden en Altena? ,,Jazeker. Er zijn maneges en enkele verenigingen, zoals Paardensportvereniging Land van Heusden en Altena, de Biesboschruiters, een vereniging van aangespannen rijders, een fokvereniging en de Nieuwe Roef."

Die laatste is vaak in het nieuws geweest in verband met verplaatsing naar een nieuwe locatie in Sleeuwijk. ,,Ik denk dat dit kan bijdragen aan een opleving van de paardensport. Het zou mooi zijn als er een krachtige vereniging komt voor de gehele streek.''

Koppen bij elkaar

,,De koppen moeten dan wel bij elkaar gestoken worden. Ik begrijp het wel, elke vereniging heeft liever een eigen accommodatie. Je bent dan vrij om te doen wat je wilt. Eén gezamenlijke vereniging biedt mogelijkheden om grote wedstrijden te organiseren. Gezien de toegenomen kwaliteit van de paarden zijn wedstrijden op grasbodems verleden tijd."

Toch bijzonder: verweven met de paardensport maar niet zelf rijden. ,,Mijn liefhebberij voor paarden is altijd een hobby gebleven. Ik heb altijd geprobeerd het paard zo optimaal mogelijk te laten presteren. In zo'n wit pak, samen met het paard, heel mooi is dat. Daar heb ik ook prijzen mee behaald."