Videostill.
Volledig scherm
Videostill. © Politie

Politie en jongerenwerk Waalwijk doen in video dringend beroep op jeugd: ‘Het is bittere ernst’

VIDEOWAALWIJK - Hoe laat je jongeren afstand tot elkaar houden nu het coronavirus om zich heen grijpt?  In een speciale videoboodschap doen politieteam Langstraat  en het Waalwijkse jongerencentrum De Tavenu een dringend beroep op de jeugd om zich aan de regels te houden. Het is de bedoeling dat het filmpje via zoveel mogelijk kanalen en sociale media verspreid wordt.

Vorige week zagen politie en jongerenwerk dat veel jeugd elkaar nog op zocht: voetballen op het Waalwijkse Cruyff Court, samen ‘chillen’ bij hangplekken. ,,Nu de regels aangescherpt zijn, gaat het beter", concludeert jongerenwerker Claython Chirino van De Tavenu. ,,Meer jongeren zien de ernst van de situatie in.”

Jeugdagent René van Ooijen heeft dat gevoel ook. ,,Vorige week zag je op sommige plaatsen zo'n vijftig à zestig jongeren samen. Dat is nu minder. Maar het blijft voor veel jongeren lastig om elkaar niet op te zoeken. Dat zijn ze zo gewend. Je moet er dus bovenop blijven zitten.”

Quote

Vanaf drie personen of meer kun je gewoon een boete krijgen. Dat wil je niet.

Politie gemeente Waalwijk

De kunst is om  jongeren te bereiken die het minder nauw nemen met alle voorschriften. Politie en jongerenwerk zetten daar nu dus deze video en sociale media voor in, onder het motto 'Samen.’ Ze doen in het filmpje een klemmend beroep op de jeugd om de regels te volgen, dus  anderhalve meter afstand te houden. ,, Vanaf drie personen of meer kun je gewoon een boete krijgen. Dat wil je niet.”

Niet in groepjes gaan voetballen

René van Ooijen laat in de videoboodschap niets aan duidelijkheid over. ,,Het is bittere ernst”,  zo laat de jeugdagent de de jongeren weten, met onder meer een leeg RKC-stadion en een verlaten schoolaula als decor.

Ook Chirino benadrukt in de video dat samen zijn nu even compleet anders is, dus niet elkaar fysiek op blijven zoeken, maar bijvoorbeeld online contact onderhouden.

Van Oijen wijst op alle mensen die nu keihard werken om de coronacrisis te bestrijden. ,,,Dus niet gaan voetballen in groepjes bij elkaar. Dat kan gewoon niet.”

  1. Kunst als bindmiddel en uitlaatklep: met een grote of kleine k, het maakt niet uit
    PREMIUM
    column

    Kunst als bindmiddel en uitlaat­klep: met een grote of kleine k, het maakt niet uit

    Ook het Kunstencentrum Waalwijk heeft de deuren gesloten. Maar de digitale poort wijd geopend. De KCW Online Challenge is een wedstrijd in creatief zijn. Niet alleen voor cursisten van het KCW. Iedereen uit Waalwijk, Heusden, Aalburg en Loon op Zand mag meedoen. Met liedjes, tekeningen, filmpjes, alles mag. Zo lang het maar up te loaden is richting het KCW en het met gedachten en gevoelens omtrent het virus te maken heeft.