Volledig scherm
De kliniek in Duitsland © anp

Proces tegen Duitse natuurgenezer duurt drie maanden

KREFELD - De Duitse natuurgenezer Klaus Ross moet zich vanaf 29 maart bij de rechtbank verantwoorden voor de dood van drie van zijn Nederlandse patiënten. Ross wordt verdacht van drievoudige dood door schuld en het overtreden van de Duitse geneesmiddelenwet. Voor het proces worden tien zittingsdagen uitgetrokken, verspreid over drie maanden.

Heilpraktiker Ross runde tot 2016 in Bracht, over de grens bij Venlo, een kliniek voor de alternatieve behandeling van kankerpatiënten. Eind juli 2016 kwamen drie patiënten - een vrouw uit Wijk en Aalburg, een man uit Apeldoorn en een vrouw uit België - om het leven, kort nadat ze in de kliniek een infuus met glucoseblokker 3-BP hadden gekregen. Een vierde vrouw, ook een Nederlandse, raakte zwaargewond.

Onbetrouwbare weegschaal

Na bijna twee jaar onderzoek kondigde het Duitse Openbaar Minsterie vorig jaar de vervolging van Ross aan. Er zou toxicologisch bewijs zijn dat de drie overleden patiënten een overdosis 3-BP hadden gekregen. De Heilpraktiker zou het middel met een ondeugdelijke en onbetrouwbare weegschaal hebben bereid. Ook zou hij bij het bepalen van de dosis geen rekening hebben gehouden met het lichaamsgewicht van zijn patiënten. In zijn werkwijze zou de natuurgenezer niet de juiste controlemechanismen hebben ingebouwd.

Ross zelf heeft eerder gezegd zichzelf niet schuldig te achten aan de dood van de drie patiënten.